Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
13 april 2012
Consument vaak goedkoper uit bij nieuwbouw
Hoewel er aanmerkelijke verschillen bestaan, zijn de kopers van een nieuwbouwwoning vaak voordeliger uit dan kopers van bestaande woningen.

Kopers die kiezen voor een nieuwbouwwoning zijn financieel veelal voordeliger uit dan kopers van bestaande woningen. Hoewel er aanmerkelijke verschillen bestaan tussen verschillende type woningen en locaties blijken nieuwbouwwoningen vaak lager geprijsd dan bestaande woningen. Het prijsvoordeel kan oplopen tot 10% wanneer je de langetermijneffecten meeneemt van de lagere energie- en onderhoudslasten van nieuwbouwwoningen.

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau RIGO naar de prijs- kwaliteitverhouding van nieuwbouw en bestaande koopwoningen dat volgende week verschijnt en is uitgevoerd in opdracht van de NEPROM.

Onderzoeksbureau RIGO deed in samenwerking met Momentum Technologies onderzoek naar de huidige vraagprijs van nieuwbouwkoopwoningen en van bestaande koopwoningen, in relatie tot de kwaliteit. In het onderzoek zijn verschillende typen woningen op verschillende locaties en tussen verschillende soorten woningmarkten uitgebreid met elkaar vergeleken. Ook is gebruik gemaakt van de data van de huizensite Funda en de nieuwbouwsite Niki, waardoor vergelijking over een groot aantal woningen mogelijk was.

Nieuwbouw heeft aantoonbare financiële voordelen ten opzichte van bestaande bouw, zo blijkt uit het onderzoek. In vergelijking met de verkooprijs van oudere woningen (ouder dan 2000) brengt de huidige nieuwbouwwoning het er goed af. Vaak ligt de prijs voor de nieuwbouwwoningen onder de prijs van recent verkochte bestaande woningen. Zeker als de extra kwaliteit en het comfort van de nieuwbouwwoningen wordt meegenomen, is de prijs van de nieuwbouw zeer gunstig.

De prijs van recentere bestaande koopwoningen (van na 2000) is in veel gevallen vergelijkbaar met de prijs van de nu te koop staande nieuwbouw woningen. De nieuwe woningen kunnen volgens RIGO op den duur vaak voordeliger uitpakken, door hogere energiezuinigheid en lagere onderhoudslasten. Bovendien stimuleren deze factoren de verkoopwaarde en de verkoopbaarheid van de woning.
 
Volgens de ontwikkelaars maakt de prijsvergelijking duidelijk dat de huidige te koop staande nieuwbouwwoningen zeer scherp ontwikkeld en geprijsd zijn. Bij deze woningen is zeer goed gekeken naar de wensen van de consument. 
 
Zaterdag aanstaande is de Landelijke Nieuwbouwdag, waarop een groot aantal te koop staande nieuwbouwwoningen op de bouwplaats of op papier te bezichtigen is. De NEPROM verwacht dat zodra de consument weer meer vertrouwen in de markt heeft gekregen en financiering geen probleem meer is, zich een sterke vraag naar de gunstig geprijsde nieuwbouwwoningen zal voordoen.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/geld/vastgoed-geld2.jpg

Tags