Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
16 mei 2024
Cruquius Amsterdam wint NEPROM-prijs 2024
De prijs erkent de succesvolle samenwerking tussen ontwikkelaar Amvest en de gemeente Amsterdam, die een voormalig havengebied transformeerden tot een levendige woonwijk.
​De NEPROM-prijs 2024 is gewonnen door Cruquius Amsterdam. Dat maakte juryvoorzitter Josja van der Veer bekend tijdens de DVDP in 1931 Congrescentrum Den Bosch. 

De prijs, die voor de tiende keer werd toegekend, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Cruquius betreft een langjarige samen¬werking van ontwikkelaar Amvest en de gemeente Amsterdam.   

Een levendige woonwijk in perfecte harmonie
Ontwikkelaar Amvest transformeerde een voormalig havengebied aan de rand van het Oostelijk Havengebied om tot een levendige woonwijk op 10 hectare grond. Het project omvat zowel nieuwbouw als het b​ehoud van historische panden, waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Amvest nam niet alleen de leiding in de ontwikkeling, maar stelde ook haar eigen kantoor in het gebied op, als een statement van hun geloof in de toekomst ervan. Met een 'spelregelkaart' als richtlijn, creëerde Amvest een waterrijk stadsdeel met een uniek karakter, waar verleden en toekomst harmonieus samensmelten. 

Volgens de jury is er in alle opzichten een samenhangend woonmilieu ontstaan, op een plek die daarvoor niet uitnodigde tot een bezoek: “Amvest laat met de transformatie van dit gebied zien dat zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen, de openbare ruimte als de voorzieningen veel aandacht krijgen. Naast de hardware speelt de software – hoe leven mensen (en dieren) samen in een gebied – een zeer belangrijke rol.”

Juryleden
De jury van de NEPROM-prijs 2024 bestaat uit voorzitter Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Inbo), Denise Notenboom (directeur Rabo Real Estate Finance), Jan Kleine (directeur bureau PAU, namens gemeente Groningen, winnaar NEPROM-prijs 2021), Marcel Schipper (directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Nederland, winnaar NEPROM-prijs 2021) en Jan Theo van der Beek (ontwikkelingsmanager MWPO, winnaar NEPROM-prijs 2021).

De NEPROM-prijs
NEPROM heeft zich toegewijd aan het bevorderen van sterke partnerschappen tussen overheden, ontwikkelaars en andere marktpartijen om de ontwikkeling van locaties naar een hoger niveau te tillen. Voor deze editie bundelt NEPROM haar krachten met Rabo Real Estate Finance.

Bekijk hier het juryrapport.​


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Cruquiuskl.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Cruquiuskl.jpg

Tags