Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
22 september 2011
Daling in verkoop nieuwbouwwoningen Q2 2011
In het tweede kwartaal van 2011 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gezakt naar circa 4.900, waarbij een gevreesde nieuwe daling van de markt realiteit lijkt te worden.

In het tweede kwartaal van 2011 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gezakt naar circa 4.900, waarbij een gevreesde nieuwe daling van de markt realiteit lijkt te worden. Op basis van de signalen van onze leden verwachten we niet dat de markt zich in het derde kwartaal zal herstellen. De opleving van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt na verlaging van de overdrachtsbelasting was weliswaar spectaculair, maar de verscherpte hypotheekregels hebben de markt een nieuwe knauw gegeven.

Op 1 augustus 2011 is de nieuwe gedragscode van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) van kracht. De leencapaciteit van kopers is hierdoor beperkt en dit zal zich naar verwachting vertalen in een lager aantal verkochte woningen in Q3, zeker in het starterssegment. Ook zal een deel van de verhuisgeneigden tijdelijk afzien van zelfs het zoeken naar een nieuw huis als gevolg van de nega­tieve effecten van de algemeen politiek-economische situatie (schuldencrisis, bezuinigingen) op het vertrouwen van de woonconsument. Bovendien heeft de veelvuldig naar buiten gebrachte verwachting dat woningprijzen nog (licht) zullen dalen, negatieve invloed op het koperssentiment.

Download het volledige rapport Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/nieuwbouw.jpg

Tags