Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
24 mei 2023
De Jonge verwacht een ‘forse dip’ in de woningbouw
De NEPROM voorspelde begin van dit jaar al een dramatische terugval van de nieuwbouw. “Helaas komen onze voorspellingen uit”, aldus Jan Fokkema, directeur NEPROM. Minister De Jonge spreekt nu ook over een ‘forse dip’ in de woningbouw in zijn brief van 22 mei aan de Tweede Kamer.

De NEPROM waarschuwde begin dit jaar al dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2023 zal halveren ten opzichte van de voorgaande jaren. Deze voorspelling lijkt helaas uit te komen. 

Sombere vooruitzichten
 
Minister De Jonge lijkt nu ook zijn verwachtingen naar beneden bij te stellen. In zijn brief van 22 mei aan de Tweede Kamer spreekt hij over een 'forse dip' in de woningbouw. Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen daalde in het eerste kwartaal met 28%. "De situatie blijft onzeker, maar in ieder geval is de verwachting dat er in 2024 een forse dip zal zijn", aldus De Jonge. 

Ongunstige omstandigheden
 
De belangrijkste redenen zijn de stijging van de rente, de stijging van de bouwkosten en de grote problemen met de planologische procedures. Ondertussen stijgt de vraag naar woningen ook harder dan verwacht. Migratie is de voornaamste reden hiervoor. 

Lees ook het artikel van het FD en de Telegraaf hierover waarin de berichtgeving van de NEPROM over de verwachte terugval is meegenomen.  


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Actieplan.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Actieplan.jpg

Tags