Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 april 2013
De markt heeft altijd gelijk
Jan Fokkema blogt over het interview met Frank Kalshoven in het nieuwe NVMagazine. De huizenprijzen moeten nog verder naar beneden zegt Kalshoven. Is dat echt zo?

Goed interview met Frank Kalshoven in het nieuwe NVMagazine. Ik ben het in grote lijnen met hem eens. Er is op dit moment sprake van een werkelijke hervorming van de woningmarkt. 

Vervolgens hamert Kalshoven erop dat de woningprijzen zo snel mogelijk naar een lager, marktconform niveau moeten zodat er volumeherstel optreedt en vervolgens prijsherstel. Makelaars zouden daar een veel stevigere rol in moeten spelen zegt hij.

En verder zou iedereen moeten ophouden met het bepleiten van stimuleringsmaatregelen, want zolang dat duurt zal de aspirant huizenkoper niet instappen volgen Kalshoven. Een begrijpelijk en vaker gebruikt argument, maar is het tegendeel niet ook waar? Juist omdat iedereen het gevoel heeft dat straks de prijzen zich weer zullen herstellen, weigeren mensen om nu te verkopen. Dat zou betekenen dat de prijzen te ver naar beneden zijn doorgeschoten. Maar waarom stappen de kopers dan nu niet in? Inderdaad: omdat zij verwachten dat nieuwe bezuinigingen en de verder voortschrijdende crisis nog voor een verdere daling zullen zorgen.

En daar werkt Kalshoven aan mee, door te zeggen dat de prijzen nog verder naar beneden moeten. Kortom, de markt heeft altijd gelijk, maar daar heeft niemand wat aan.

Lees hier het interview met Frank Kalshoven

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg

Tags