Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/isolatie.jpg
Nieuws
20 juni 2012
Debat over verhoging isolatiewaarde gevels
Vanochtend debatteert de Tweede Kamer met minister Spies over de isolatiewaarde van woninggevels. De Kamerleden hangen de schilderijtjes recht op de Titanic.

Vanochtend debatteert de Tweede Kamer met minister Spies over de isolatiewaarde van woninggevels. 

De Kamerleden willen dat op 1 januari 2013 die waarde bijna verdubbelt. De minister was bereid de wens van de kamer te honoreren als dat kosteneffectief zou zijn. Uit onderzoek in opdracht van de minister is nu gebleken dat dat niet het geval is. Toch wil zij de verzwaring verplicht stellen, maar per 1 januari 2015. De kamerleden hebben de minister nu naar de Kamer geroepen om dat naar 1 januari 2014 te halen.

Voor de goede orde. Door deze aanscherping vermindert niet het energiegebruik, want de EPC-waarde in het Bouwbesluit wordt niet aangescherpt. Dat betekent dat opdrachtgevers de verzwaring van de isolatiewaarde mogen compenseren met minder zuinige installaties.

Bouwend Nederland, NVB, Aedes en NEPROM hebben in 2007 een convenant (het Lente-Akkoord energiezuinige nieuwbouw) met de minister van Volkshuisvesting en met de minister van Milieu afgesloten. In dit convenant is afgesproken dat in 2015 voor alle nieuwe gebouwen de energieprestatie met een factor twee verbeterd zal zijn. In het kader daarvan zijn de partijen druk bezig met het programma “de robuuste woning”, met daarin de hogere isolatiewaarde van gevels, maar ook driedubbelglas en lage temperatuurverwarming. Eind van dit jaar komen we met een evaluatie van dit pakket en een advies aan de minister hoe ze de ervaringen kan vertalen in Bouwbesluiteisen.

Kortom: ook de sector werkt hard aan die hogere isolatiewaarde, maar wil daar eerst voldoende praktijkervaring mee op doen, voordat besloten wordt tot een verplichting. Het is teleurstellend dat de Kamerleden daar niet op willen wachten en nu een politiek punt willen scoren.

Maar het is nog veel erger dat - terwijl de bouwsector de nek wordt omgedraaid door stilval van hypotheekverstrekking en de enorme onzekerheid die gecreëerd is over de hypotheekrenteaftrek (en de daarmee samenhangende dalingen van de woningprijzen) - de kamerleden de minister voor zo’n detail naar de Kamer roepen. Waarom heeft de Kamer het niet over zaken die er op dit moment echt toe doen? Zoals een bouwsector die kampt met een absoluut dieptepunt in de woningproductie.