Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/meysters-lpo.jpg
Nieuws
10 april 2015
Deelnemers Leergang Projectontwikkeling op bezoek bij Meyster’s Buiten
De deelnemers waren onder de indruk van het project en het verhaal over de nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen.

Op 9 april gingen de deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling op excursie naar het project Meyster's Buiten, een binnenstedelijk project langs het Utrechtse Merwedekanaal. Ze waren onder de indruk van het project en het verhaal over de nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen.
 
Meyster’s Buiten is dit jaar één van de genomineerde projecten voor de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling. Tijdens de excursie namen we deze geslaagde locatieontwikkeling onder de loep. Met direct betrokkenen gingen de deelnemers in gesprek over het proces, de samenwerking en natuurlijk het resultaat. Plaats van handeling: de theaterzaal van cultuurcentrum het Wilde Westen dat een van de ‘bewoners’ is van de Cereolfabriek, het door BOEi herontwikkelde industrieel erfgoed dat het hart vormt van de locatieontwikkeling. Samen met cafe-restaurant Buurten en de bibliotheek, beiden ook gevestigd in de monumentale fabriek, zorgt het Wilde Westen voor een gewilde verblijfsplek in Utrecht-West en verbindt het de wijken Oog in Al en Lombok.

Ontwikkelaars Marcel Sinte Maartensdijk (Heijmans) en Marcel Groeneweg (Blauwhoed) en stedebouwkundige Arnold Meijer (Inbo Stedenbouw), alle drie al jaren direct betrokken bij het project, verzorgden een presentatie over de ontstaansgeschiedenis van de locatieontwikkeling, het concept, en het proces. Een van de doorslaggevende succesfactoren is de nauwe samenwerking tussen de gemeente, de VOF Meyster’s Buiten (samenwerkingsverband van Heijmans, Blauwhoed en VORM) en BOEi. Persoonlijke betrokkenheid, commitment en vertrouwen bleken cruciaal om de crisisjaren door te komen. Ondanks aanpassing van het programma (minder woningen en meer maatschappelijke functies) zijn het concept en de benadering van het gebied als geheel - in plaats van losse plandelen - altijd overeind gebleven.

Daarna was het de hoogste tijd om zelf een kijkje te nemen in Meyster’s Buiten, begeleid door de drie heren. Geholpen door het prachtige lenteweer kregen de deelnemers een goede indruk van het project. Gastvrije en klussende nieuwe bewoners lieten de deelnemers vol enthousiasme hun appartement zien.

Na een nazit met een lunch, verzorgd door wijkbewoners, keerden de deelnemers terug naar cursuslocatie Hotel Oud-Londen in Zeist, waar het derde blok van hun leergang hen te wachten stond.

Ook interesse om deel te nemen aan de Leergang Projectontwikkeling? De data van de najaarseditie zijn: 15 t/m 17 oktober, 12 t/m 14 november,10 t/m 12 december en 14 t/m 16 januari 2016. De praktijkexcursie van de Leergang Projectontwikkeling gaat in de najaarseditie van 2015 opnieuw naar Meyster’s Buiten.

Meer informatie vind je op www.neprom.nl/lpo