Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/LPO-111-smaaktuin.jpg
Nieuws
12 december 2016
Deelnemers LPO bezoeken Smaaktuin
Op 8 december gingen 25 deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling op excursie naar de Smaaktuin, één van de woningbouwprojecten op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht.

Op 8 december gingen 25 deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling op excursie naar de Smaaktuin, één van de woningbouwprojecten op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht.

In de kantine van voetbalclub Hercules werd de excursie afgetrapt met een presentatie van supervisor Herald Roelevink (Dolte Stedenbouw) over de herontwikkeling van het Veemarktterrein. Hij ging met name in op het proces van deze omvangrijke locatieontwikkeling waarbij de gemeente veel ruimte wilde bieden voor eigen initiatief.

Interessant waren de diverse vormen van projectontwikkeling waarmee de verschillende velden op de Veemarkt zijn ontwikkeld: van zelfbouw tot ‘traditionele’ projectontwikkeling en van CPO tot mede-opdrachtgeverschap. Tot deze laatste categorie kan de Smaaktuin worden gerekend. Arnaud Treuren, hoofd ontwikkeling bij ERA Contour, gaf een toelichting op het concept en deelde zijn ervaringen met het co-creatieproces bij de ontwikkeling van de woningen en de gemeenschappelijke binnentuin.

Daarna was het de hoogste tijd om zelf een kijkje te nemen op de Veemarkt. Met Herald Roelevink en conceptontwikkelaar Laura Zuidgeest (ERA Contour) namen we de Smaaktuin onder de loep en wierpen we een blik op een aantal andere projecten op het de Veemarkt, waardoor de variatie goed zichtbaar werd. Na een nazit met lunch vertrokken de deelnemers weer naar hun vertrouwde cursuslocatie, Hotel Oud-Londen in Zeist, waar het derde blok van de leergang hen te wachten stond.

De excursie naar de Smaaktuin in beeld


Deelnemers Leergang Projectontwikkeling op excursie naar De Smaaktuin in Utrecht


Supervisor Herald Roelevink vertelt over Veemarktterrein


Herald Roelevink en Laura Zuidgeest leiden deelnemers over Veemarktterrein


In de binnentuin van De Smaaktuin


Leergang ronde 111 in De Smaaktuin in Utrecht

Jaarlijks nieuwe praktijkexcursie
Sinds 2014 biedt de NEPROM de deelnemers aan de Leergang een aanvullende praktijkexcursie. In 2014 bezochten deelnemers het project 'Op Buuren' in Maarssen en in 2015 gingen we op bezoek bij Meyster’s Buiten in Utrecht. In 2016 was het de beurt aan De Smaaktuin in Utrecht. In 2017 gaan we opnieuw naar de Veemarkt. Dan wordt het project de Vrijmarkt uitgelicht, ontwikkeld door VORM Ontwikkeling.

Ook interesse om deel te nemen aan de Leergang Projectontwikkeling? Kijk dan op www.neprom.nl/lpo