Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
1 mei 2017
Deelnemers LPO naar de Vrijmarkt
Exclusief voor deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling was er op 20 april een excursie naar de Vrijmarkt, één van woningbouwprojecten op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht.

Exclusief voor de deelnemers aan de Leergang Projectontwikkeling was er op 20 april een excursie naar de Vrijmarkt, één van woningbouwprojecten op het voormalige Veemarktterrein in Utrecht.

De excursie start in het Paviljoen van sportvereniging Hercules. Thomas van den Doel en Willem Romijn van VORM Ontwikkeling nemen de deelnemers mee in de ontwikkeling van het Veemarktterrein en in het bijzonder van het project De Vrijmarkt. Helaas zijn de gemeentelijke projectleider en de stedenbouwkundige op deze ochtend niet beschikbaar. Daarom geeft Willem een algemene toelichting op het gebied.

De Veemarkt is al lang niet meer in bedrijf. Dat is de reden geweest voor de gemeente om een nieuwe visie op het gebied te ontwikkelen. De ligging op slechts negen fietsminuten van het centrum van Utrecht en de goede bereikbaarheid vanaf de snelweg maken de locatie zeer geschikt voor woningbouw. De gemeente wil er een gevarieerde buurt van maken met een verwijzing naar het verleden. Gekozen is om de bouwblokken in het middengedeelte te laten refereren aan de vroegere veemarkthallen. De blokken daaromheen moeten juist een zeer afwisselend gevelbeeld opleveren door variaties in materialisatie, hoogte, breedte, gevelindeling en kapvorm.

Willem vertelt ook kort over de eerste twee velden, de Smaaktuin (ontwikkeld door ERA Contour) en de Oase ontwikkeld door VORM Ontwikkeling. ERA Contour heeft de Smaaktuin in een moeilijke tijd in nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners ontwikkeld. Bij de Oase kregen de bewoners minder zeggenschap. VORM ontwierp de woningen, de variatie in het gevelbeeld werd bereikt door de bewoners zelf de indeling van de gevel te laten bepalen.

Met haar label VORM Collectief won VORM Ontwikkeling ook de tender voor het derde veld. De ontwikkeling van dit veld is een intensief proces van medeopdrachtgeverschap geweest. Dat begon al met het bedenken van de naam ‘de Vrijmarkt’, aldus Thomas. In een aantal workshops zijn de kaders vastgesteld. Vervolgens konden alle kopers samen met de architect hun eigen woning ontwerpen. Om dit soort projecten toch efficiënt en rendabel te kunnen ontwikkelen, heeft VORM Collectief het proces bijzonder goed gestroomlijnd. In dertig dagen worden de kopers van wensenlijst naar ontwerp begeleid. Dat vraagt om goed verwachtingenmanagement.Het woord verwachtingenmanagement valt vaker. Dit is cruciaal om het project tot een succes te maken. Thomas toont verschillende schetsen die de architect heeft gemaakt in samenspraak met de kopers. Een huis in Griekse stijl, met fries en zuilen, springt eruit. Heftig, oordelen de deelnemers. Het roept de vraag op of er ook wel eens wensen geweigerd worden. Dat is niet het geval, maar VORM wijst de kopers er wel op dat bepaalde onorthodoxe keuzes de verkoopbaarheid op termijn mogelijk negatief kunnen beïnvloeden.Eenmaal buiten blijkt het allemaal wel mee te vallen. De detaillering van het Griekse huis is opvallend en tegelijk sober. Door het kleurgebruik en de materialisatie past het goed in het grotere geheel. Kritischer zijn de deelnemers over het contrast met het eenvormige en massief aandoende grijze middenblok. Een kwestie van smaak. Dat geldt ook voor de Oase. Sommigen vinden dat saai met de beperkte variatie in kleur en gevelindeling. Anderen prijzen de rust in het gevelbeeld door meer eenheid in kleuren en materialen.

 

 

Terug in het paviljoen delen de deelnemers hun observaties en stellen zij hun laatste brandende vragen aan Thomas en Willem. Dan is het tijd om te vertrekken Hotel Oud-Londen in Zeist, waar Philip Smits wacht om het derde blok van de leergang starten met zijn bijdrage over vermarkten en verkoop van woningen.

Jaarlijks nieuwe praktijkexcursie
Sinds 2014 biedt de NEPROM de deelnemers aan de Leergang een aanvullende praktijkexcursie. In 2014 bezochten deelnemers het project 'Op Buuren' in Maarssen en in 2015 gingen we op bezoek bij Meyster’s Buiten in Utrecht. In 2016 was het de beurt aan De Smaaktuin in Utrecht. In 2017 gaan we opnieuw naar de Veemarkt waar we het project de Vrijmarkt onder de loep nemen, ontwikkeld door VORM Ontwikkeling.

Ook interesse om deel te nemen aan de Leergang Projectontwikkeling?
Kijk dan op
www.neprom.nl/lpo

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/vrijmarkt-286.jpg

Tags