Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
29 juni 2023
Duidelijkheid over vastgoedaandelentransacties
In reactie op het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties waarschuwde de NEPROM dat de nieuwbouw door deze wet in gevaar zou komen. Mede door onze reactie past de staatssecretaris het voorstel aan. De overkill wordt tegengegaan en er komt een overgangsregeling.

Staatsecretaris Van Rij heeft vrijdag 23 juni j.l. een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties.  

NEPROM heeft uitgebreid op het ambtelijk concept van het voorstel gereageerd en de staatssecretaris van achtergrondinformatie voorzien. Wij hebben aangegeven dat het voorstel zijn doel voorbij schiet. En dat een overgangsregeling ontbreekt. Van Rij geeft in de brief aan, dat hij deze input op prijs heeft gesteld en hij geeft aan hoe hij het voorstel aanpast.  

Op de volgende punten past hij het voorstel aan. Bij BTW-belast gebruik zal de heffing niet gelden en blijft de vrijstelling in stand. Daarnaast stelt het kabinet voor om het overdrachtsbelastingtarief dat op deze situatie van toepassing is op maximaal 4% vast te stellen. Op deze manier komt de cumulatieve belastingdruk voor veel transacties uit op ongeveer 21%. 

Overeenkomsten (minimaal een letter of intent) die getekend zijn voor indiening van het wetsvoorstel (op Prinsjesdag) worden gerespecteerd. De aandelen moeten dan wel uiterlijk 31 december 2029 geleverd zijn. De aanpassingen zijn in lijn met de voorstellen van NEPROM.  


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DoorbraakteamAdam.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DoorbraakteamAdam.jpg

Tags