Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
16 mei 2013
DVDP-update: keynote Adjiedj Bakas
De ondernemende democratie kan ons land naar een tweede Gouden Eeuw leiden. Nieuwe economische pijlers leiden tot een nieuwe welvaart, aldus Adjiedj Bakas.

De ondernemende democratie kan ons land naar een tweede Gouden Eeuw leiden. Nieuwe economische pijlers leiden tot een nieuwe welvaart.

De Staat van Morgen staat voor de deur, zo betoogt trendwatcher en auteur Adjiedj Bakas. Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 23 mei a.s. (Den Bosch) zal hij zijn licht laten schijnen over de economische ontwikkelingen in Nederland in het komende decennium. 

Een greep uit de ontwikkelingen die Bakas voorziet: bedrijven en de vernieuwde overheid gaan hecht samenwerken (nieuw staatskapitalisme). Burgers komen in de eenentwintigste eeuw volledig aan zet. De grenzen tussen de fysieke samenleving en de parallelle samenleving van het internet vervagen. De arbeidsmarkt, veiligheid en sociale zekerheid veranderen radicaal. De overheid van straks is geen geluksmachine meer. We gaan van big government naar big society.

De wereld verandert in rap tempo:
- Oude rijken zijn er straks niet meer, alleen nog nieuwe rijken. Klassenverschillen worden scherper. De kloof tussen hoog- en laagopgeleiden wordt groter. De diplomademocratie komt ten einde en wordt vervangen door de verwachtingsdemocratie. De verliezers van de vooruitgang moeten koest gehouden worden. Oude banen verdwijnen, nieuwe ontstaan, massale omscholing is nodig.
- Steden groeien, het platteland krijgt een nieuwe meditatiefunctie en er ontstaat een nieuwe transfereconomie.
- Voor veel mensen is de wereld te groot en te ingewikkeld geworden. Nu globalisering verandert in slowbalisering zoeken velen weer de hondenmand waar ze zich in thuis voelen: de regio.
- De euro verdwijnt, de EU implodeert en de EEG keert terug. Ondertussen verlangen de burgers naar een altruïstische overheid die Grote Dingen mogelijk maakt. Gemeenten, provincies en waterschappen fuseren tot 50 stadsstaten. Nederland, Vlaanderen en Brussel gaan intensief samenwerken en dat is mogelijk de opmaat tot het ontstaan van een nieuw land: de Lage Landen.

Adjiedj Bakas, de bekende trendwatcher, auteur en spreker, is op 23 mei één van de keynote sprekers. Lees meer over De Staat van Morgen of bekijk het filmpje op Youtube.

https://intern.neprom.nl/dvdp2013/dvdp/adjiedj-bakas2.jpg

Tags