Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
22 februari 2024
Energieprestatie garantie bij A++++ label
De tijdelijke regeling hypothecair krediet 2024 biedt extra hypotheekruimte voor energiezuinige woningen. In een NEPROM-werkgroep worden de voorwaarden en impact op koopovereenkomsten onderzocht.

In de tijdelijke regeling hypothecair krediet 2024 is voor kopers die een hypotheek afsluiten voor een zeer energiezuinige woning, de mogelijkheid geschapen om extra hypotheekruimte te verkrijgen.

De bedragen variëren voor nieuwbouw van 10.000 euro voor een A label tot 40.000 euro voor een A++++.  En voor A++++ woningen met een energieprestatie garantie is er zelfs 50.000 euro meer hypotheekruimte, hierbij zijn drie vragen te stellen:

1. Dit biedt kopers van nieuwbouwwoningen 10.000 euro extra hypotheekruimte (50.000 euro i.p.v. 40.000 euro). Maar wat is naast het A++++ label precies de meerwaarde van de energieprestatie garantie voor de koper?

2. Wat zijn de kaderstellende voorwaarden voor zo'n garantie? Dat willen banken, andere hypotheekverstrekkers én aanbieders van woningen met een energieprestatie garantie helder hebben.

3. Voor de hypotheekverstrekkers leeft ook de vraag: wie geeft die garantie af? Hoe wordt dit gecontroleerd? Hoe kunnen we dit zo simpel mogelijk realiseren, waarbij het voor hypotheekverstrekkers toch comfortabel genoeg is om deze extra hypotheekruimte te verstrekken?

In een NEPROM-werkgroep met bouwbedrijven, vertegenwoordigers van hypotheekverstrekkers (NVB, BvV, EEMNL) en andere experts proberen we het antwoord te geven op deze vragen en met elkaar een duidelijk kader te formuleren om tot goed werkende afspraken te komen. Inmidddels hebben we een concepttekst en actiepunten geformuleerd. We voorzien dat zo'n kader ook consequenties heeft voor de koop-/aanneemovereenkomst.

Wil je meelezen? Stuur dan een mail naar Claudia Bouwens.​

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/energielabelA.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/energielabelA.jpg

Tags