Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
6 februari 2018
Extreem weinig keuzemogelijkheden voor nieuwbouwkopers
Ontwikkelaars en bouwers verkochten vorig jaar 8% meer nieuwe koopwoningen dan in 2016.

Ontwikkelaars en bouwers verkochten vorig jaar 8% meer nieuwe koopwoningen dan in 2016. Zij verwachten dat dit jaar de groei verder doorzet, maar onvoldoende zal zijn om tegemoet te komen aan het toenemende woningtekort.

In 2017 werden 37.000 nieuwe koopwoningen verkocht, zo melden ontwikkelaars en beleggers verenigd in de NEPROM. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor circa de helft van de Nederlandse woningbouwproductie. Na het dieptepunt in 2013 met 14.400 verkopen, is de afzet van nieuwe koopwoningen in de afgelopen jaren volgens de jongste Monitor Nieuwe Woningen voortdurend gestegen. Daarmee zit de verkoop weer bijna op het niveau van ruim 10 jaar geleden, toen jaarlijks meer dan 40.000 nieuwe koopwoningen werden verkocht.

Lege etalages
De situatie op de nieuwbouw koopmarkt is nu wezenlijk anders dan 10 jaar geleden. “Sinds een jaar of twee is de verkoopvijver geslonken tot minder dan 8.000 te koop staande nieuwbouwwoningen, tegen meer dan 15.000 tijdens de vorige hausse op de woningmarkt. Dat betekent voor de koper bijna lege etalages, dus veel minder keuzemogelijkheden. Dit is echt een extreme situatie.” aldus NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen. “De meeste nieuwe woningen worden onmiddellijk verkocht zodra ze in verkoop worden gebracht. Er zijn gewoon te weinig nieuwbouwplannen om de verkoopvijver sneller aan te vullen. Wat ook een rol speelt is dat een steeds groter deel van de nieuwe woningen door de ontwikkelaars aan beleggers verkocht wordt voor de verhuur. Dit jaar kan dat richting de 10.000 nieuwe huurwoningen gaan.”

Capaciteitstekort vertraagt herstel
Maar er speelt meer. “We zien dat de bouwtijden oplopen. Dat duidt op capaciteitstekorten bij de bouwers,” legt Van Breukelen uit. “Ook dit belemmert de broodnodige versnelling en opschaling van de bouwproductie, terwijl de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen ruimte bieden voor verdere groei.”

Minder nieuwe woningen in starterssegment
De verkoopprijzen in de nieuwbouw zijn inmiddels gestegen tot boven het niveau van 2007. Hogere kosten en de gestegen marktwaarde spelen daarbij een rol, maar belangrijker is dat er steeds meer woningen verkocht worden in het hogere, luxere marktsegment en minder woningen in het starterssegment onder de € 200.000. Van Breukelen: “We moeten echt met alle betrokken partijen de schouders er onder zetten om de woningproductie te verhogen om te voorkomen dat lagere en middeninkomens niet meer aan een betaalbaar huis kunnen komen.”

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnwwinter2018.gif, https://www.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnwwinter2018.gif

Tags