Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
16 oktober 2014
Factsheet 'Ontwikkelen van energiezuinige winkels'
Deze Lente-akkoord publicatie maakt inzichtelijk wat de EPC-aanscherping per 1 januari 2015 betekent voor ontwikkelaar, belegger en retailer.

De EPC-aanscherping per 1 januari 2015 is een voldongen feit. Voor winkels blijkt dit een forse opgave. Extra complicerend is dat bij winkels (anders dan bij bijvoorbeeld scholen en kantoren) veel gewerkt wordt met een casco oplevering, terwijl het inbouwpakket van grote invloed is op het resultaat van de EPC-berekeningen.

De Lente-akkoord factsheet 'Ontwikkelen van energiezuinige winkels' maakt inzichtelijk wat de aanscherping betekent voor ontwikkelaar, belegger en retailer en hoe zij in de praktijk energiezuinigere winkels kunnen realiseren. Op een objectieve en positief-kritische manier, met do’s en don’ts, tips en de eerste praktijkervaringen van winkelontwikkelaars en retailers.

Verlichting en de EPC 
Het energiegebruik in de EPC blijkt voor circa 70% bepaald te worden door verlichting. De overige 30% hangt samen met de bouwkundige schil en de klimaatinstallaties. Om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen is aandacht voor verlichting dus erg belangrijk.

Denk hierbij aan:

  • het zoveel mogelijk beperken van het gebruik van kunstverlichting door bijvoorbeeld het gebruik van direct daglicht van buiten;
  • het toepassen van aanwezigheidssensoren in weinig gebruikte ruimten;
  • een zo laag mogelijk geïnstalleerd vermogen (maximaal 15-20 W/m2) door
    toepassing van LED-verlichting.
Daarnaast moet u efficiënt omgaan met verwarming en koeling en warmteterugwinning of CO2-sturing op de ventilatie toepassen. Ook is het goed om te kijken naar de mogelijkheden voor duurzame energieopwekking (PV cellen) op het dak of in de buurt.

Omdat er bij winkels vaak sprake is van casco oplevering ligt de grootste uitdaging in het samen, ontwikkelaar, belegger en winkelier, afspraken maken om bijvoorbeeld een goed en zuinig verlichtingsconcept te realiseren.

LED-verlichting voor retail
Hoe ziet dat eruit, een winkel met LED-verlichting? Om hier zicht op te krijgen is er samengewerkt met Philips Lighting. In de bijlage bij de factsheet vindt u handige verlichtingskaarten van inspirerende voorbeelden. Acht winkels die recent met een zeer energiezuinig verlichtingsplan zijn gerealiseerd. Het geïnstalleerd vermogen varieert van 6 tot 20 W/m2.

Voor wie?
De factsheet is geschreven voor retailers en winkelontwikkelaars (en –beleggers) van nieuwbouwwinkels, die per 1 januari 2015 te maken krijgen met de aanscherping van de EPC-eisen. In de factsheet leest u wat de bepalende elementen zijn in de EPC van winkels en wat de belangrijkste maatregelen zijn om te voldoen aan de nieuwe eisen.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid/led-verlichting.jpg

Tags