Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/mcco286.jpg
Nieuws
12 november 2015
Flitsende start MCCO in Amsterdam
De 11e editie van de Masterclass Conceptontwikkeling is op 5 november van start gegaan met een groep van 21 vastgoedprofessionals.
De 11e editie van de Masterclass Conceptontwikkeling is op 5 november van start gegaan met een volle groep van 21 vastgoedprofessionals. Gedurende drie dagen Amsterdam volgden de gedreven deelnemers een gevarieerd programma met workshops en interessante plekken die onder de loep werden genomen in de stadsdelen West en Noord.


Onder de loep: Stadstuin Overtoom met Jurgen van Laarschot (Eigen Haard)

Dag 1 stond in het teken van kennismaking. Na persoonlijke pitches van de deelnemers trapten masters Bianca Seekles, Arno Ruigrok, Hans Erdmann en Pim van der Ven af met een korte blik op vastgoed- en conceptontwikkeling anno 2015. Daarna vertrok de groep op de fiets voor een verkenningstocht langs diverse Amsterdamse concepten, met stops en toelichtingen bij Stadstuin Overtoom met Jurgen van Laarschot (Eigen Haard) en Rob van der Bas (ERA Contour), De Hallen met nestor Jan Doets en eindigend bij Cultuurpark Westergasfabriek met een rondwandeling over het terrein onder leiding van verhalenverteller en founding father Evert Verhagen. Na een diner in het MediaCafe sloten we de lange dag af met een kijkje achter de schermen bij DWDD en een bezoek aan de live-uitzending van Pauw.


Resultaat na workshop bij uitvinder Eibert Draisma op NDSM

In de ochtend van de tweede dag nam Pim van der Ven ons mee in zijn kijk op organische gebiedsontwikkeling. Hij deelde hoe hij zijn visie in de praktijk bracht als ontwikkelende architect. Per fiets en met het pontje togen we vervolgens naar Noord. Tijdens een verrassende workshop van industrieel ontwerper en uitvinder Eibert Draisma staken de deelnemers de handen uit de mouwen met voor ieder een zelf gefabriceerde rasp-lamp als resultaat. Voor velen een (geslaagde) oefening in samenwerking, anderen traden uit hun comfort zone door juist helemaal zelf eens iets te fabriceren.

Het letterlijke ‘hoogtepunt’ vond plaats op de voormalige Shell-toren op Overhoeks, omgedoopt tot ADAM Toren, waar Sander Groet en Eric-Jan de Rooij (Lingotto) op de 16e verdieping uit de doeken deden wat ons daar in 2016 allemaal te wachten staat. Naast een pleisterplaats voor de dance en muziekindustrie is er een heus uitkijkplatform op de toren. Wij kregen vast een sneak preview. Op broedplaats De Ceuvel in de Buiksloterham werd dag 2 afgesloten. Anouk Reintjens (Biesterbos) vertelde in een tour d’horizon over de plannen in Noord en met name over de toekomstplannen van het NDSM gebied. Bas van Schelven (Waterloft) lichtte het concept en de ontwikkeling van De Ceuvel toe. We sloten af met een shared dinner in de Tolhuistuin.


Aan de slag tijdens co-design-sessie

De zaterdagochtend stond in het teken van een co-design workshop onder leiding van Rob de Jong (Stratact) en Samantha van Rooij (Strateon). Een actieve afsluiting van een enerverend en geslaagd blok I van de MCCO. Op 11 december vervolgen de deelnemers hun ‘ontdekkingstocht’ in Den Bosch waar het MCCO Stadslab plaatsvindt.

Ook interesse in de MCCO?
De volgende editie van de masterclass start op 2 juni 2016. Kijk hier voor meer informatie en data.