Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Heleen%20website.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Heleen%20website.png
Nieuws
19 juni 2020
Fysiek ontmoeten tijdens LPO goed te doen
Online is veel mogelijk, maar fysiek elkaar ontmoeten voegt toch echt iets toe. Hoofddocent Hella Hendriks van de Leergang Projectontwikkeling vond het spannend om in tijden van corona weer fysiek bij elkaar te komen.

Online is veel mogelijk, maar fysiek elkaar ontmoeten voegt toch echt iets toe. Hoofddocent Hella Hendriks van de Leergang Projectontwikkeling vond het spannend om in tijden van corona weer fysiek bij elkaar te komen. In juni werd na een pauze van een paar maanden ronde 123 van de LPO op locatie voorgezet. Het resultaat van een paar cursusdagen in Zeist stemt haar positief. “De richtlijnen van het RIVM zijn goed op te volgen. We zijn vol vertrouwen dat de deelnemers van de huidige ronde en zij die de Summercourse en ronde 125 fysiek willen bijwonen dat zonder problemen kunnen doen.”

Het is fijn om weer mensen te zien, meent ook deelnemer aan de huidige LPO ronde Heleen Voskuyl-van der Poel, senior consultant bij CBRE. Net als de andere negentien deelnemers had ze geen twijfel of ze na de lockdown naar Hotel Restaurant Oud London in Zeist wilde gaan om het vervolg van de leergang bij te wonen. “De locatie is heel erg geschikt voor de anderhalve meter samenleving. Ik denk dat deze leergang erg goed te organiseren is op deze manier.”

Veranderingen
Ronde 123 van de LPO ging in februari van start met twintig deelnemers. Vanwege corona was het vanaf 11 maart niet meer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen tot het moment dat de overheid een versoepeling van de coronaregels aankondigde. Sindsdien gelden nog wel veel restricties vanwege het risico op besmetting. Hella Hendriks, hoofddocent van de LPO, is tijdens de opleiding intermediair tussen de deelnemers en docenten en ze houdt in de gaten of de leerdoelen bereikt worden. Door de coronamaatregelen heeft ze er volgens eigen zeggen een taak bijgekregen. Zo moest ze opletten of de regels op locatie wel nageleefd worden. Er komen opeens praktische zaken om de hoek kijken. Ze houdt ze bijvoorbeeld in de gaten of er voldoende ontsmettingsdoekjes liggen en of alles volgens de protocollen wordt uitgevoerd. Maar ook het opleidingsprogramma werd vanwege de nieuwe regels enigszins aangepast.

Een meer schoolse opstelling
Hella vertelt dat ervoor is gekozen om niet langer lesblokken van drie uur achter elkaar aan te bieden, maar dat er korte blokjes van drie kwartier zijn ingeroosterd en dat er vervolgens tussendoor iedere keer een kwartier pauze is ingelast. “We besloten om de lesblokken op te knippen zodat er steeds voldoende frisse lucht binnen komt en bovendien kan men tijdens deze korte pauzes even met elkaar in gesprek gaan.” Iets wat nu lastiger is tijdens de lessen, vanwege de meer schoolse opstelling van de tafeltjes. Voor corona stonden de tafeltjes in een soort hoefijzer opstelling, maar nu staan de tafeltjes in rijen achter elkaar met voldoende tussenruimte. Dit is vereist vanwege de coronavoorschriften van het RIVM. Ondanks de strikte regels, biedt het fysiek ontmoeten tijdens de LPO toch voordelen in vergelijking met deelnemen via Zoom of Teams. “Bij elkaar zitten levert meer op dan alleen online elkaar zien. Je mist de non-verbale communicatie en je gaat op een andere manier met elkaar om.”

Zaal 1 website.png 

Samen een casus uitwerken
Elkaar fysiek treffen is helemaal belangrijk op het moment dat deelnemers aan de LPO tijdens een paar sessies in groepjes gaan werken aan een casus. Het overleggen verloopt soepeler en de onderlinge betrokkenheid is groter. Het maakt volgens Hella ook dat de deelnemers het verhaal achter het project met elkaar beleven. Ook Heleen vindt het fijn om weer mensen te zien en te spreken en denkt dat het fysiek samenwerken aan een casus heel goed mogelijk is. Ze denkt dat dit vanwege de extra regels ook makkelijk te ondervangen is door ieder groepje in een aparte ruimte (zaaltje) te laten werken aan een casus. ”Tijdens de laatste bijeenkomst heeft zich dit vanzelf opgelost doordat er maar twee groepjes aan de slag gingen.”

De actualiteit
Heleen vindt het overigens mooi dat de docenten oog hebben voor de actualiteit tijdens de LPO en hebben ingezoomd op de effecten van corona. Het is volgens haar niet nodig dat nieuwe deelnemers bang zijn om op locatie de leergang te doorlopen. “De locatie in Zeist is heel erg geschikt. Er is voldoende ruimte en je kan er goed komen met privévervoer. Je hoeft dus niet met het openbaar vervoer. Tijdens de overnachtingen in het hotel krijgt iedereen natuurlijk een eigen kamer.” Ook tijdens de maaltijden wordt goed omgesprongen met de strikte voorschriften. Soms tot in het hilarische toe. “Tijdens de eerste fysieke bijeenkomst hadden ze een tafel neergezet van wel tien meter lang. Per tafel zaten twee deelnemers aan de kopse kant. Het leek wel een Belle en het Beest opstelling.” Inmiddels is voor een meer gezellige tafelschikking gekozen. Het hotel heeft nu in een roze zaal ronde tafels geplaatst waar de deelnemers (maximaal drie per tafel) hun ontbijt, lunch en/of avondeten krijgen. “Het heeft wel iets van een Valentijnspeeddate om daar zo te zitten.”

Zaal 2 website.png
Klik om meer te weten te komen over de Summercouse LPO ronde 124. Ronde 125 zit vol, maar LPO-ronde 126 heeft nog een aantal plekken.

Foto: Heleen Voskuyl-van der Poel.

Tags