Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
24 mei 2011
Gedragscode hypothecaire financieringen
In de nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen van de NVB die per 1 augustus ingaat wordt de financiering van tophypotheken beperkt tot maximaal 110% van de woningwaarde.
In de nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen van de NVB die per 1 augustus ingaat wordt de financiering van tophypotheken beperkt tot maximaal 110% van de woningwaarde. Dit dankzij de inbreng van de NEPROM. 

In de praktijk is dit opgebouwd uit 104% van de waarde, eventueel vermeerderd met 6% overdrachtsbelasting. Voor nieuwbouw geldt dus een maximum van slechts 104%, terwijl de rente tijdens de bouw (de te betalen hypotheekrente aan de hypotheekverstrekker tijdens de bouw) niet meegenomen kan worden. De situatie kan zich dus voordoen dat huishoudens een nieuwbouwwoningen moeilijker kunnen financieren dan een bestaande woning met dezelfde woningwaarde en vergelijkbare bijkomende kosten. Dit verslechtert de concurrentiepositie van nieuwbouw.

Minister de Jager geeft de NEPROM hierin gelijk en heeft de NVB opdracht gegeven de gedragscode aan te passen. Voortaan zal rente tijdens de bouw ook worden opgenomen in de waarde van de woning en kan dus worden meegefinancierd. De AFM heeft deze wijziging reeds goedgekeurd.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/nieuwbouw3.jpg

Tags