Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
5 december 2018
Gele hesjes
Voor een paar dubbeltjes ecotax op de diesel zetten de Fransen de Champs-Élysées in vuur en vlam. Wij Nederlanders zijn wat bedaarder, maar ook hier kan de onvrede opkolken.

​Deze column van Jan Fokkema (Directeur NEPROM) verscheen op 5 december in Cobouw.

Voor een paar dubbeltjes ecotax op de diesel zetten de Fransen de Champs Élysées in vuur en vlam. Wij Nederlanders zijn wat bedaarder, maar ook hier kan de onvrede opkolken. Als een roetveeg meer of minder al tot zoveel emoties leidt, wat gebeurt er dan straks als de gaskraan echt dicht gaat? Ook dat zou wel eens een erg koude douche kunnen opleveren.

Voor wie niet aan één van de vele klimaattafels zit levert het geen fraai schouwspel op. Een minister die de onderhandelaars terug de hokken injaagt, met in hun ogen onmogelijke randvoorwaarden. Partijen die geen millimeter dichter bij elkaar komen, zo lijkt het. Slapeloze nachten. Degenen die vooralsnog aan de zijlaan staan kunnen niet veel anders dan afwachten, toch? Eerst onze branchevertegenwoordigers en dan de politiek. We zien het wel.

Maar niets is minder waar. Wij zijn als sector gezamenlijk – maar ook ieder voor zich - verantwoordelijk dat burgers, ook degenen die zich niet gezien voelen, bij ons thuis kunnen komen. Een thuis dat ook voor hun kinderen en kleinkinderen veilig, comfortabel en gezond voelt. Als wij ons niet persoonlijk betrokken tonen en niet alles op alles zetten – met de kennis die we nu hebben en de mogelijkheden die ons ter beschikking staan - wie dan wel?

Wij mogen de burger niet in de kou laten staan! Dat betekent - heel praktisch - dat hoe precies die inmiddels vermaledijde BENG-norm ook mag gaan luiden, wij door blijven werken aan woningen die straks zo weinig mogelijk energie gebruiken, en dat die energie zo veel mogelijk duurzaam wordt opgewekt. Zo dat die meter - op een realistische en betaalbare wijze - zo dicht mogelijk bij de nul blijft staan. Dat betekent ook dat we - los van alle normen en afspraken - ons inspannen om het materiaalgebruik in de bouw minder milieubelastend te maken, dat we waar mogelijk op circulair inzetten. Dat we bijvoorbeeld, om het heel praktisch te maken, onderzoeken hoe we minder energieverslindend beton kunnen gebruiken en meer duurzaam hout. Zonder dogmatisch te worden en met steeds degenen waar we het voor doen helder op het netvlies. We hoeven niet te wachten tot de mannen en vrouwen van de onderhandelingstafels breed lachend op de foto staan. Die gele hesjes moeten nu al aan. De hand aan de ploeg.

Jan Fokkema, directeur NEPROM

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/Jan%20Fokkema3-286.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/Jan%20Fokkema3-286.jpg

Tags