Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Hof%20van%20eden%20klein.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Hof%20van%20eden%20klein.png
Nieuws
8 april 2020
Genomineerd: Hof van Heden
​In de aanloop naar het webinar ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteert Lente-akkoord de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat haar betreft uitspringen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project Hof van Heden in Zoetermeer.

​In de aanloop naar het webinar ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteert Lente-akkoord - samenwerkingsverband tussen NEPROM, NVB, Bouwend Nederland, BZK en Aedes - de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat haar betreft uitspringen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project Hof van Heden in Zoetermeer. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

In het deelplan Oosterheem aan de oostkant van Zoetermeer is een woonwijk met circa 200 energiezuinige woningen in ontwikkeling. Het zijn voor het merendeel geschakelde, grondgebonden woningen, zowel huur als koop. De eerste opleveringen vonden plaats rond 2015. De grond van de koopwoningen is in handen van BPD (Bouwfonds Property Development) en de meeste woningen worden gebouwd door BAM Wonen. De ambitie is om hier een zeer energiezuinige woonwijk te realiseren. Het project Hof van Heden bestaat uit veertig woningen waarvan zestien tussenwoningen het predicaat nul-op-de-meter verdienen.

Kookafzuiging
Op basis van het BAM-referentiewoningconcept zijn de woningen in een korte tijd, maar met een hoge kwaliteit gerealiseerd. Iedere gevel is daarbij anders uitgevoerd, deels naar wens van de bewoner, waardoor een gevarieerd straatbeeld is ontstaan. Bij de bouw is maximaal ingezet op luchtdichtheid met een gemeten Qv,10 van 0,15. Er is balansventilatie (dus geen ventilatieroosters) en een recirculatieafzuigkap voor kookafzuiging. Sommige bewoners vinden de capaciteit van de afzuigkap echter ontoereikend en hebben er zelf één opgehangen met een afvoer naar buiten. Ten koste van de luchtdichtheid. Bouwmuren tussen de woningen zijn dikker dan normaal en dekvloeren zijn ontkoppeld. Dat maakt de woningen zeer stil. De keerzijde is, dat geluiden van binnen des te meer opvallen en sommige bewoners zich storen aan het geluid van installaties.

Voor verwarming heeft iedere woning een individuele bodemwarmtepomp en vloerverwarming beneden en boven. De temperatuur in huis is stabiel, zomer en winter en dat weten de bewoners te waarderen.

Gemeente Zoetermeer
Hof van Heden

Jaar van oplevering 2016
Omvang 16 grondgebonden woningen
Opdrachtgever BPD
Architect Toverstralen Architectuur
Bouwbedrijf BAM Wonen
EPC minder dan 0,0
Isolatie Rc-waarde vloer 5,0, gevel 5,0, dak 6,0
Glas Drievoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,15
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele bodemwarmtepomp met vloerverwarming
Warmwater Boiler aangesloten op bodemwarmtepomp
Douche-wtw Nee
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 20 panelen per NOM-woning

Gerelateerde berichten:

Genomineerd: Het Verborgen Geheim - 20 maart 2020
Genomineerd: Bewoners Eiland de Oevers tevreden over comfort en duurzaamheid - 6 maart 2020
Genomineerd: Ingenieuze combinatie stadswarmte en bodemwarmte in De Brouwerij - 21 februari 2020
‘Goede energie- en milieuprestaties kunnen samengaan bij vrijstaande woningen’ - 29 maart 2019
Plus-op-de-meter door slimme energiehandel - 25 februari 2019