Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/bzk%20g40.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/bzk%20g40.jpg
Nieuws
26 oktober 2022
Geslaagde G40-BZK-NEPROM studiereis naar Düsseldorf
De stad Düsseldorf is wat betreft omvang vergelijkbaar met Nederlandse grote steden en dient daarmee goed als inspiratiebron bij de uitdagende woningbouwopgave waar overheden en marktpartijen voor staan.

Op 13 en 14 oktober vond de studiereis naar Düsseldorf plaats, georganiseerd door het stedennetwerk G40, het ministerie van BZK en de NEPROM.

Sommige tradities zijn het waard om in ere te houden en dat geldt zeker voor deze studiereis, waarin overheden en marktpartijen gezamenlijk op stap gaan om aan de hand van de ruimtelijke ontwikkeling van doorgaans een buitenlandse stad te leren en met elkaar in gesprek te gaan over de situatie in Nederland. Dat doen we inmiddels al ruim 25 jaar en keer op keer blijkt de reis een uitstekende basis om het wederzijds begrip te vergroten en het onderlinge contact te vergemakkelijken.

Düsseldorf is wat betreft omvang met ruim 620.000 inwoners goed vergelijkbaar met onze Nederlandse grotere steden en dient daarmee heel goed als spiegel en inspiratiebron. Er is heel veel aan nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de stad te zien, waaronder een aantal interessante (gebieds-)ontwikkelingen zoals Kö-Bogen II, Medienhafen Toulousser Allee en Derendorf. Verder staat Düsseldorf bekend om zijn Rheinuferpromenade waarbij de auto rigoureus uit het straatbeeld is verdwenen. Vooruitstrevend is de metrolijn de Wehrhahnlinie waarbij kunst en openbaar vervoer nauw met elkaar verweven zijn.

Op de fiets werden verschillende van deze projecten en andere bezienswaardigheden bezocht. Onderwerpen die tijdens de projectbezoeken aan bod kwamen, waren: betaalbaarheid, integrale wijkontwikkeling, burgerparticipatie, hoogbouw en binnenstedelijk bouwen. Tijdens de reis was er voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over onder andere de uitdagende omstandigheden waar we ons voor gesteld zien bij de realisatie van onze woningbouwopgave. Vrijdag 14 oktober werd de reis afgesloten met een gesprek over de opzet en inhoud van de Regionale Woondeals.  We kijken terug op een zeer leerzame en inspirerende reis met een fantastisch gezelschap!

Tags