Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
6 juli 2023
Geslaagde NEPROM-studiereis naar Londen
Afgelopen woensdag reisden 55 deelnemers af naar het mooie Londen voor de start van de driedaagse NEPROM-studiereis. Vanwege de vele grootschalige gebiedsontwikkelingen met een hoge dichtheid vormt Londen een goede inspiratiebron bij de uitdagende woningbouwopgave in Nederland.

Van woensdagavond 28 juni t/m vrijdagavond 30 juni jl. reisde een groep van 55 enthousiaste deelnemers met de Eurostar naar Londen. Vanwege de vele grootschalige gebiedsontwikkelingen met een hoge dichtheid vormt Londen een goede inspiratiebron bij de uitdagende woningbouwopgave waar we met zijn allen voor staan. Tijdens deze studiereis stonden verschillende gebiedsontwikkelingen en projecten centraal, die de stad Londen transformeren en haar unieke karakter weerspiegelen. We hebben de kans gekregen om een aantal opvallende ontwikkelingen van dichtbij te bekijken en te leren van de succesverhalen die daar worden gecreëerd.

Wembley Park
Op donderdagochtend brachten we een bezoek aan Wembley park, waar we een rondleiding kregen van 4 ontwikkelaars van ontwikkelbedrijf Quantain, eigenaar en ontwikkelaar van Wembley Park. Ze zijn verantwoordelijk voor bijna 100.000 vierkante meter nieuwbouw rondom het iconische Wembley stadium. De opwindende ontwikkeling biedt een levendig knooppunt waar mensen willen wonen, bedrijven willen groeien en buurten tot leven komen. De hoofdmoot betreft de ontwikkeling van 8000 nieuwe woningen in 10 onderscheidende woongebouwen. Deze ontwikkeling is perfect voor diegenen die hun woon-werkverkeer willen verminderen, jonge professionals die op zoek zijn naar een levendige plek om te wonen, of gezinnen die omringd willen worden door groenvoorzieningen en een breed scala aan voorzieningen. We waren onder de indruk van de aandacht die wordt besteed aan zowel de architectuur als de gemeenschapsbeleving.

Battersea Power Station
Na Wembley Park reisden we per metro naar het iconische en monumentale gebouw, Battersea Power Station. Ooit een elektriciteitscentrale die 20% van heel Londen van stroom voorzag en na een bijna 10 jaar durende herontwikkeling nu een oriëntatiepunt en eyecatcher van formaat. In het gebouw zijn nu 254 appartementen gerealiseerd. Deze zijn voorzien van origineel baksteen- en staalwerk. Ook is er een winkelcentrum gerealiseerd dat recent geopend is. Battersea Power Station is onderdeel van Nine Elms Park, een enorme gebiedsontwikkeling met diverse woon en werkfuncties met veel groene ruimtes en openbare pleinen

London City Island
London City Island, ontwikkeld door Ballymore, is gelegen in het snel groeiende stadsdeel Tower Hamlets. London City Island is een ontwikkeling op een schiereiland gevormd door een kronkeling in de rivier Lea, een aftakking van de Theems. Het is een gebiedsontwikkeling in een campusachtige setting: veel woningen en diverse voorzieningen in een hoge dichtheid. De inspiratie is gevonden in waterfront ontwikkelingen wereldwijd en het project wordt ook wel Micro Manhattan genoemd. Interessant is dat The English National Ballet hier haar thuisbasis heeft en als katalysator voor het gebied fungeert.

Good Luck Hope
Good Luck Hope is gelegen op een naastgelegen schiereiland en aan de oever van de Theems. Het is een herontwikkeling van een historische scheepswerf. Dit heeft geleid tot een woonbuurt met veel variatie en onderscheidende architectuur. Het project bestaat uit een mix van eigentijdse gebouwen, die zich onderscheiden door hun ontwerp en conceptuele karakteristieken. We waren onder de indruk van de aandacht voor duurzaamheid en het behoud van historische elementen, terwijl moderne woonruimtes en groene openbare ruimtes worden gerealiseerd.

Trinity Buoy Wharf
Trinity Buoy Wharf is de directe 'buurman' van Good Luck Hope en is een herontwikkeling met een accent op werken en creatieve industrie op het schiereiland Leamouth aan de rivier de Theems. Het is de thuisbasis van de enige vuurtoren van Londen en die staat er sinds 1866. De vuurtoren functioneert niet meer, maar is nu de thuisbasis van verschillende kunstprojecten.

De Theems
Omdat we veel projecten aan de Theems bekeken, kon een boottocht over de Theems niet ontbreken. Vanaf Trinity Bouy Wharf Pier voeren we onder andere langs de Tower Bridge, London Bridge en de Millenium Bridge en vingen we een glimp op van St Pauls Cathedral en de Tate Modern Gallery.

St. Barts Square
Op vrijdag 30 juni kregen we een rondleiding van ontwikkelaar Helical bij St. Barts Square. Het St. Barts Square project is een nieuwe, voor Londense begrippen kleinschalige ontwikkeling. Het is een redelijk ongebruikelijk project omdat het mixed-use is, met ruim 22.000m² kantoorruimte, 236 appartementen en bijna 2.000m² commerciële ruimte in de plinten. St. Barts Square is een binnenstedelijke transformatie met een Europese uitstraling: veel oog voor detail en gevarieerde architectuur.

King's Cross
De gebiedsontwikkeling King's Cross nadert zijn voltooiing en is intussen uitgegroeid tot een complete en zeer veelzijdige stadswijk. Het is een van de grootste (67 hectare) en meest succesvolle herontwikkelingen in Londen. In de afgelopen 20 jaar is wat ooit een onderbenut industrieel terrein was getransformeerd en verjongd met nieuwe straten, pleinen en parken, woningen, winkels, kantoren, galerijen, bars, restaurants, scholen en zelfs een universiteit. Er zijn 2.000 nieuwe woningen ontwikkeld. De huizen in King's Cross zijn gelegen binnen een kader van levendige straten en pleinen en prachtige nieuwe parken en tuinen. Naast het station bouwt Google op dit moment haar hoofdkantoor, het wordt een spectaculair kantoor van maar liefst 93.000 vierkante meter. Naar verwachting zal dit kantoor in 2024 klaar zijn.

Na het zien van deze bijzondere gebiedsontwikkeling was het alweer tijd om richting Nederland te gaan. We kijken terug op een zeer leerzame en inspirerende studiereis met een fantastisch gezelschap!


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/studiereis.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/studiereis.jpg

Tags