Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/mnw-najaar-2015.jpg
Nieuws
18 september 2015
Goed tweede kwartaal voor nieuwbouwmarkt
Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen lag in het tweede kwartaal van 2015 - na het laatste kwartaal van vorig jaar - op het hoogste niveau sinds eind 2007.

Het aantal woningverkopen in het tweede kwartaal van 2015 lag ongeveer op hetzelfde niveau als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2007. Het aantal verkochte woningen kan daarmee dit jaar boven de 30.000 uitkomen. Het nieuwe aanbod blijft de bottle neck. Dat blijkt uit de cijfers van de Monitor Nieuwe Woningen.

Hogere eisen
De leden van de NEPROM Commissie Woningmarkt herkennen dit beeld. Op dit moment is de verkoopportefeuille kleiner dan het aantal woningen dat in één kwartaal verkocht wordt. Voor veel bedrijven is het al een uitdaging om de 'etalage' op peil te houden, laat staan om deze te laten groeien. Eén van de oorzaken hiervoor is de toegenomen verkoopsnelheid. Sommige bedrijven hebben moeite om snel op te schalen en plannen op te starten die lang in de ijskast hebben gestaan. Daarnaast leiden hogere eisen van gemeenten, zoals welstand, ertoe dat procedures voor bestemmingsplanwijzigingen en vergunningaanvragen weer langer duren.

Hogere prijzen
Langzaam maar zeker zien de leden de maximale verkoopprijzen en het aantal verkopen met prijzen boven de € 300.000 stijgen. Relatief gezien blijft aantal verkopen in deze prijsklasse stabiel. Een steeds groter deel van de verkopen vindt plaats in het prijssegment van € 200.000 tot € 300.000. Het aandeel verkopen in het goedkopere segment daalt. Dit hangt samen met het aantrekken van de woningmarkt. De leden van de commissie waarschuwen echter ook dat in bepaalde regio’s een groeiende schaarste de prijs van nieuwbouw koopwoningen mogelijk verder zal opdrijven.

Dit kwartaal verschijnt er geen volledige Monitor Nieuwe Woningen. Wel stellen we de grafieken van de Monitor Nieuwe Woningen over het tweede kwartaal van 2015 beschikbaar.