Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
19 januari 2022
Grote Markt Oostzijde Groningen wint NEPROM-prijs 2021
De NEPROM-prijs 2021 is gewonnen door Grote Markt Oostzijde Groningen. Dat maakten juryvoorzitter Hubert Bruls en Josja van der Veer bekend tijdens een live-uitzending vanuit de Fokker Terminal in Den Haag.

De NEPROM-prijs 2021 is gewonnen door Grote Markt Oostzijde Groningen. Dat maakten juryvoorzitter Hubert Bruls en Josja van der Veer bekend tijdens een live-uitzending vanuit de Fokker Terminal in Den Haag.

De prijs, die voor de negende keer werd toegekend, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Grote Markt Oostzijde betreft een langjarige samenwerking van de gemeente Groningen en ontwikkelaars VolkerWessels en MWPO.

IMG_0463.jpg

Omvangrijke gebiedsontwikkeling
De Grote Markt bevindt zich in het hart van de stad Groningen. De oostzijde daarvan, ernstig beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, was door een optelsom van ingrepen een onaantrekkelijk gebied geworden. De locatie is nieuw leven ingeblazen door de ontwikkeling van verschillende bouwblokken en de herinrichting van een deel van de Grote Markt en aanloopstraten. Meest in het oog springend is het nieuwe Forum, met onder andere de bibliotheek, filmzalen, expositieruimtes, horeca, een grote ondergrondse parkeergarage en tal van andere voorzieningen. Andere belangrijke onderdelen van de gebiedsontwikkeling betreffen The Market Hotel met 123 hotelkamers en horecavoorzieningen, Merckt met o.a. 18 koopappartementen en de nieuwe huisvesting van de studentensociëteit Vindicat.

De huiskamer van de stad
Volgens de jury heeft de stad Groningen zichzelf met deze gebiedsontwikkeling hernieuwd op de kaart gezet, in de traditie van onder meer het Groninger Museum. Het publieke Forum-gebouw is voor iedereen toegankelijk en blijkt een publiekstrekker van jewelste. Ook in de andere delen wisselen commerciële en maatschappelijke functies elkaar af waarbij ook ruimte is gegeven aan lokaal talent. Zo hebben jonge architecten de kans gekregen – op uitnodiging van de gemeente – hun ontwerpkracht bij te dragen.

Volgens de jury is de binnenstad van Groningen een plek rijker die volop beleving aan de stad toevoegt en de metropool van het Noorden in binnen- en buitenland op de kaart zet – wederom. De gebouwen passen goed bij de schaal van de stad waarbij Forum een nieuwe internationale kwaliteit toevoegt. In samenhang met de aanstaande vernieuwing van de Grote Markt is hier de 'huiskamer' van de stad gerealiseerd. De impact op de omgeving is overduidelijk, aangrenzende straten maken een bijpassende positieve ontwikkeling door, aldus het juryrapport.

Genomineerden
Naast de winnaar waren vier andere locatieontwikkelingen voor de prijs genomineerd: Kerckebosch, van WijkOntwikkelingsMaatschappij  Kerckebosch, woningcorporatie Woongoed Zeist en gemeente Zeist;  Strijp-R, van Amvest en gemeente Eindhoven, Little C, van Era Contour, J.P. van Eesteren, Bouwinvest en gemeente Rotterdam; De Hallen, van TROM, Coöperatie OntwerpJeWoning en gemeente Amsterdam. De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkelingen die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 17 inzendingen.

Juryleden
De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2021 bestaat uit Hubert Bruls (burgemeester van  Nijmegen. Vicevoorzitter VNG), Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Indo), Roel van de Bilt (directeur Rabobank Real Estate Finance), Ingrid de Boer (directeur-bestuurder Woonbedrijf, winnende marktpartij NEPROM-prijs 2019), Yasin Torunoglu (wethouder gemeente Eindhoven, winnende gemeente NEPROM-prijs 2019).

Stimulans samenwerking overheid en markt
De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil met de prijs het grote belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties onderstrepen.

 

 

 

 

 


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Groningen.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Groningen.jpg

Tags