Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
14 mei 2013
Heijmans en Kadaster bundelen krachten voor bestrijding kantorenleegstand
Heijmans en het Kadaster willen ruilverkaveling in gaan zetten voor het terugdringen van de kantorenleegstand in Nederland.

Heijmans en het Kadaster hebben een intentieovereenkomst getekend om ruilverkaveling in te zetten voor het terugdringen van de kantorenleegstand in Nederland. Beide partijen brengen hun kennis en expertise in om het door Heijmans ontwikkelde herverkavelingsinstrument RealExchange in de praktijk te gaan toetsen en verbeteren. De ondertekening vond plaats in het door Heijmans onlangs gerenoveerde Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem.

Het Kadaster heeft in landelijke gebieden een ruime ervaring met herverkaveling. De principes daarvan heeft Heijmans voor de leegstand in de kantorenmarkt vertaald naar Heijmans RealExchange. Dit concept combineert huurders in leegstaande kantoren en maakt verschuivingen mogelijk die ruimte maken om kantoren te herontwikkelen en/of te slopen. Het Kadaster zet zijn expertise in voor de verbetering van dit concept en zijn inzicht in de kantorenvoorraad in Nederland.

Heijmans benut de eigen kennis van ontwikkelen en bouwen, (duurzame) transformatie en exploitatie voor gebouwen en locaties, vastgoedfinancieringen en installatietechniek. Daarmee kan niet alleen de ruilverkaveling worden bedacht maar ook worden waargemaakt.

Beide partijen vullen hiermee elkaar aan en willen zo versneld het concept werkend krijgen. De partners werken nu aan verschillende pilotprojecten voor de toepassing van Heijmans RealExchange. De eerste pilot wordt momenteel doorlopen op Brainpark in Rotterdam en andere locaties zitten in de verkenningsfase.

Duurzame ontwikkeling
Het gerenoveerde Provinciehuis in Haarlem is door Heijmans eerder dit jaar opgeleverd. Het provinciale bestuurscentrum is een voorbeeld voor verbetering en verduurzaming van bestaande kantoren die het Kadaster en Heijmans willen realiseren. In elke aspect van het gebouw, waarin 1000 flexibele werkplekken gerealiseerd zijn, zijn  energiebesparende technieken toegepast. Er is gebruik gemaakt van warmte-/koudeopslag, drielaagse beglazing, led verlichting, mos-sedum daken, duurzame installaties en voor PV-cellen is alles aanwezig om ze later snel te kunnen plaatsen. Ook de behoefte aan vergaderruimtes is gedrukt  door reserveringsystemen die automatisch lege ruimtes identificeren. Heijmans RealExchange beoogt ook de panden waar huurders naar toe worden geschoven duurzaam te upgraden om zo een heel gebied te verbeteren en verduurzamen.

Lees ook de blog van Anneke Dalhuisen over ruilverkaveling: 'Kantoorleegstand? Niet huilen, maar ruilen'

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/realexchange.jpg

Tags