Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
29 maart 2023
Hoogbouw: begin er niet aan
De commissie Stedelijke Ontwikkeling was op uitnodiging van ABN AMRO te gast in het Floating Office Rotterdam (FOR) voor een interessante themabijeenkomst over de uitdagingen van hoogbouw.

De vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling op 22 maart stond in het teken van hoogbouw. De ontvangst was – met veel dank aan ABN AMRO voor de goede verzorging – in het Floating Office Rotterdam (FOR), gelegen tussen bestaande hoogbouw en diverse locaties waar nieuwe hoogbouw is voorzien.  

Erik Faber, voorzitter van de Stichting Hoogbouw en tevens partner bij Fakton Development, en zijn collega Robin Vriends praatten de commissie bij over de plannen voor hoogbouw en het effect van conjunctuur op hoogbouw. Aan de hand van een Excelsheet, waarin de uitgangspunten qua bouwkosten en BAR-ren gezamenlijk werden bepaald, maakten ze inzichtelijk dat hoogbouw met ambitieuze kwaliteitseisen geen groter tekort oplevert dan een toren op Bouwbesluit-niveau. In het eerste geval zijn niet alleen de kosten hoger, maar ook de opbrengsten. Investeren in kwaliteit blijft dus aan te bevelen.

Mattijs van Ruijven, hoofdstedenbouwkundige van de gemeente Rotterdam, nam het stokje over. Hij vertelde over de voortschrijdende ontwikkeling van de Rotterdamse visie op hoogbouw, waarbij het gaat om de stad, de straat en de mensen. Hoogbouw is geen doel op zich en is niet het antwoord op alle vragen. Bij ontwikkelingen gelden criteria als prettig wonen, passend in de omgeving, bereikbaarheid en ook heel belangrijk: de betekenis van de ontwikkeling voor de stad. Toch vormt hoogbouw een significant deel van de Rotterdamse planvoorraad. Mattijs waarschuwde dat de stad op de huidige voet in 2027 zijn CO2-plafond bereikt. En ook als er weer een hoogconjunctuur komt, lijkt hoogbouw als gevolg van de Europese Green Deal nog steeds onmogelijk. Hij sloot af met een dringende oproep: we moeten dingen radicaal anders gaan doen, als markt én overheid gezamenlijk.

Michelle Corbeau (ontwikkelingsmanager bij AM) sloot het themagedeelte over hoogbouw af. Ze begon met een vergelijking van dichtheden in de centra van Barcelona en Parijs met Little C en de Zalmhaventoren. Met als conclusie: hoogbouw is niet nodig om hoge aantallen bewoners te huisvesten. Maar het kan in bepaalde omstandigheden een goede oplossing zijn. Michelle deelde uitdagingen tijdens de verschillende fasen van ontwerp tot en met realisatie en de lessen van de Zalmhaventoren. Haar advies over hoogbouw: doe het niet! Alles moet zo perfect uitkomen, de vraag is of dat gaat dat lukken. Maar toch … 

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/hoogbouw.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/hoogbouw.jpg

Tags