Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/neprom-bestuur/friso-de-zeeuw.jpg
Nieuws
30 juni 2014
Interview Friso de Zeeuw: “Omgevingswet is een balansoefening’’
“Allemaal ontzettend gecompliceerd: de technocratie zegeviert.” Dat zegt Friso de Zeeuw over het wetsvoorstel van minister Schultz.
Door Merel van der Ham - gepubliceerd in Cobouw, 27 juli 2014

“Gooi de programmatische aanpak en programma’s uit de Omgevingswet. Het Nationaal Programma Luchtkwaliteit is een monster, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is bagger. Allemaal ontzettend gecompliceerd: De technocratie zegeviert.” De woorden zijn van Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds Ontwikkeling over het wetsvoorstel van minister Schultz (infrastructuur).

“Die programma’s krijgen een juridische status. Dat compliceert alleen maar en zorgt door de ingewikkelde rekenmethoden voor schijnzekerheid. Je creëert een theoretische werkelijkheid op basis van modellen en getallen.” Programma’s en programmatische aanpakken zijn overkoepelende regelingen die ingaan op een specifiek probleem, zoals de neerslag van stikstof bij natuurgebieden. “Dat kan ook via vergunningen en het omgevingsplan geregeld worden en met programma s zonder juridische rompslomp. Zo’n juridische programmatische aanpak voldoet niet aan de doelstellingen van de wet en compliceert alleen maar. Weg ermee.”

Lees het volledige interview.