Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
5 september 2018
Invasieve exoot: de Japanse Duizendknoop
De NEPROM krijgt van haar leden veel duidelijke signalen dat de Japanse Duizendknoop de voortgang van verkoop- en bouwprocessen belemmert.

​Is de Japanse Duizendknoop een botanisch monster of juist heel geschikt om ijs van te maken? De meningen zijn verdeeld. Van de leden krijgt de NEPROM in ieder geval veel duidelijke signalen dat de plant de voortgang van verkoop- en bouwprocessen belemmert.

Als de Japanse Duizendknoop eenmaal geworteld is op (toekomstige) bouwlocaties krijg je hem bijna niet meer weg. Er is nog geen eenduidige aanpak om de verspreiding tegen te gaan. Ook gemeenten en provincies worstelen hiermee. Leden worden geconfronteerd met schade; vooral met hoge afgravings- en reinigingskosten voor de grond.

In het tuincentrum is de plant gewoon te koop tegen geringe kosten. De NEPROM heeft Minister Schouten daarom schriftelijk verzocht om een handelsverbod te overwegen, en om de mogelijkheden te onderzoeken om de plant op de Unielijst van invasieve exoten te krijgen. Voorts pleiten wij voor een centrale uniforme aanpak; bijv. in de vorm van het opstellen van een ecologisch protocol.

Als je ervaringen met de plant te melden of te delen hebt, geef het dan door aan Nicolette Zandvliet (070 - 337 03 35).

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/japanse-duizendknoop.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/japanse-duizendknoop.jpg

Tags