Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Omgevingswet%20uitstel.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/Omgevingswet%20uitstel.jpg
Nieuws
27 januari 2023
Invoering Omgevingswet wéér met een half jaar uitgesteld
De nieuwe beoogde invoeringsdatum van de Omgevingswet is 1 januari 2024. Dat maakte minister De Jonge bekend in zijn voorstel aan de Staten-Generaal op 26 januari.

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw met een half jaar uitgesteld. Op donderdag 26 januari deed minister De Jonge het voorstel aan de Staten-Generaal om de wet op 1 januari 2024 in te laten gaan. Dit zou gemeenten voldoende tijd moeten geven om de nodige voorbereidingen te treffen. De NEPROM pleitte al eerder tegen een overhaaste invoering van de nieuwe wet.

De Eerste en Tweede Kamer gaan de behandeling van het voorstel op elkaar afstemmen in de agenda's. Op 31 januari bespreekt de commissie (Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving) in de Eerste Kamer de algemene voortgang. Daarop volgend spreken zij, mits alle benodigde informatie tijdig beschikbaar is, op 7 februari met het Adviescollege ICT-toetsing. Daarna plannen zij een datum in voor de plenaire behandeling over de invoeringsdatum.

De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer (commissie voor Binnenlandse Zaken), hebben een verzoek ingediend voor een extra schriftelijk overleg over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet. Een datum voor de plenaire behandeling is nog niet bekend. Dit betekent dat de datum van 1 januari 2024 meer ruimte geeft om tijdig een besluit te nemen, nadat de behandeling afgerond is. Zo zou ruim van tevoren duidelijk moeten kunnen zijn wat de exacte invoeringsdatum wordt.