Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/overig/Raymann.jpg
Nieuws
20 september 2017
Jan Fokkema bij BNR over woningtekort
Op 18 september was NEPROM-directeur Jan Fokkema te gast in het BNR-programma Ask me anything met Jörgen Raymann. Ook Johan Conijn, Bijzonder Hoogleraar Woningmarkt aan de ASRE schoof aan.

Op maandag 18 september was NEPROM-directeur Jan Fokkema te gast in het BNR-programma Ask me anything met Jörgen Raymann. Ook Johan Conijn, Bijzonder Hoogleraar Woningmarkt aan de ASRE schoof aan. De centrale vraag van de uitzending was: waarom wordt er zo weinig gebouwd in Nederland, met name in het middensegment, terwijl investeerders zo'n 5 miljard euro klaar hebben liggen en het woningtekort enorm is.

Naar aanleiding van de vraag van Jörgen Raymann waarom er in Nederland momenteel zo weinig gebouwd wordt schetst Jan Fokkema een beeld van de oorzaken. "Tijdens de crisis is de vraag eerst heel snel teruggelopen, en dit werd versneld doordat de overheid met name in de hypotheekverstrekking heeft ingegrepen, en tegelijk een aantal regels voor woningcorporaties heeft veranderd. Met als gevolg dat er op dat moment veel minder werd gebouwd en er heel veel capaciteit uit de markt is verdwenen."

"Vervolgens zien we dat de vraag weer heel snel aantrekt. Sneller dan we bij eerdere crises hebben gezien. Dat komt met name door de lage rente. We zien nu dat de markt overspoeld wordt door privaatkapitaal om in huurwoningen te beleggen, maar het lukt niet om de bouwcapaciteit op tijd bij te schakelen. Een belangrijke bottleneck is dat veel gemeenten de urgentie eigenlijk nog onvoldoende onder ogen willen zien. Tegelijk zie je dat gemeenten als Amsterdam en Utrecht de woningbouw gaan reguleren. Eigenlijk is dat ook niet gezond. Je snapt het wel - op korte termijn - maar voor de lange termijn is dat echt funest."

Beluister het hele interview bij BNR Nieuwsradio