Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg
Nieuws
12 mei 2016
Kleine huisjes
Jan Fokkema blogt: "Zou het niet een mooie manier zijn om onze oplopende woningnood tijdelijk een beetje te lenigen? Geef mensen voorrang die voor zo’n klein huisje kiezen."

Deze column van Jan Fokkema (directeur NEPROM) verscheen op 4 mei in Cobouw.

Ze zijn uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Iedereen lijkt het er opeens over te hebben. Almere schreef er een prijsvraag voor uit en richt er een wijkje mee in. Ze zijn lekker goedkoop, nemen weinig ruimte in en zijn nauwelijks milieubelastend. Een ander groot voordeel, je hebt er weinig ruimte voor spullen dus je kunt je geld aan andere leuke dingen besteden.

Tiny houses zijn meestal niet veel groter dan 25 vierkante meter, maar wel met alles erop en eraan. Wonen in zo’n huisje is echt een leefstijl.  Misschien kiezen daar wel veel meer mensen voor dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo’n klein huisje kan namelijk een groot gevoel van vrijheid geven, helemaal als je je eigen elektrische energie opwekt en regenwater opvangt voor huishoudelijk gebruik.

Grappig is ook dat mensen hiervoor uit vrije wil en enthousiasme kiezen, terwijl een sociale huurwoning – bedoeld voor mensen die niets hebben te kiezen  – al snel twee keer zo groot is, ook voor eenpersoonshuishoudens.

Zelfbeschikking
Vaak zijn die kleine huisjes van hout en gemakkelijk verplaatsbaar. Ideaal om terreinen die nu nog braak liggen en wellicht op termijn definitief anders worden bestemd, tijdelijk voor wonen te benutten. Natuurlijk, je moet wel wat infrastructuur aanleggen, maar dat kan beperkt blijven. En je kunt de bewoners zelf de beschikking geven over de grond eromheen.

Een tiny house hoeft niet voor de eeuwigheid te staan. Na enkele jaren kan de plek weer voor andere zaken worden benut, zonder dat bewoners vreselijk gedupeerd raken. Als er maar voldoende andere plekken zijn waar ze terecht kunnen. Die flexibiliteit geeft de mogelijkheid veel luchthartiger onze ruimte in te richten. Dat is ook wel eens fijn, in een periode waarin alles alleen maar stroperiger lijkt te gaan.

Zou het niet een mooie manier zijn om onze oplopende woningnood tijdelijk een beetje te lenigen?  Geef mensen voorrang die voor zo’n klein huisje kiezen. Dat kunnen mensen zijn die door de oorlog huis en haard hebben verlaten en hier opnieuw gelukkig hopen te worden. Maar ook mensen die gemakkelijk veel meer kunnen betalen, maar die geen groter huis met alle beslommeringen willen. En natuurlijk degenen die recht op een sociale huurwoning hebben, maar voorlopig nog niet aan de buurt zijn. Gewoon, om alle wachtlijsten heen.

Tags