Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 februari 2017
Lente-akkoord brochure: Woningbouw volgens BENG
In deze nieuwste Lente-akkoord publicatie wordt het BENG-stelsel toegelicht en zijn de belangrijkste do’s en don’ts beschreven.

In opdracht van het Lente-akkoord zijn in het voorjaar van 2016 enkele woningconcepten aan de voorgenomen BENG-eisen getoetst, zowel grondgebonden woningen als gestapelde bouw. Hoe scoren deze concepten? Waar zitten knelpunten en welke verbeterpunten zijn er? In deze nieuwe Lente-akkoord publicatie wordt het BENG-stelsel toegelicht en zijn de belangrijkste do’s en don’ts beschreven. De brochure bevat de belangrijkste leerpunten uit de rapporten van Nieman RI en DGMR en veel praktijkvoorbeelden.

Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn. Dat is vertaald in een stelsel van BENG-eisen. Deze eisen komen in de plaats van de huidige EPC. In BENG wordt de energieprestatie uitgedrukt met drie indicatoren:

• De energiebehoefte van het gebouw
• Het primair fossiele energiegebruik
• Het aandeel hernieuwbare energie.

BENG plaatst de hele bouwkolom voor grote uitdagingen. Van begin tot eind moet het proces van ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en opleveren opnieuw worden doordacht. Bouwpartijen die klaar willen zijn voor de toekomst, doen er goed aan zich nu al op het nieuwe stelsel voor te bereiden. De brochure Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts voor energieneutraal bouwen (februari 2017) is daarvoor een handvat.

De brochure is gemaakt met de themagroep BENG do’s en don’ts van het Platform ZEN van het Lente-akkoord. Deelnemers aan deze themagroep zijn: Nico Blaauw (Trebbe), Wietse Boonacker (Vivare Vastgoedregie), Claudia Bouwens (Lente-akkoord), Henk Bouwmeester (tekstschrijver), Glenn den Broeder (Saint-Gobain Isover), René de Brouwer (Evanston Consulting), Geurt Donze (W/E adviseurs), Patrick Harting (PMB Marsaki), Bas Hasselaar (SBRCURnet), Theo Haytink (Nieman Raadgevende Ingenieurs), Walter Jansen (Vidomes), Annemie Loozen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Nelleke Nelis (VACpunt Wonen), Jan Pas (Ter Steege Bouw Vastgoed), Hans Spronken (Rockwool), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Gerard Westenbroek (KNB).

Download de brochure
Woningbouw volgens BENG: do’s en don’ts voor energieneutraal bouwen

De onderliggende rapporten van zomer 2016:
Onderzoek handvatten voor zeer energiezuinige nieuwbouw – BENG (Nieman RI en DGMR)
BENG gestapelde bouw (Nieman RI)

Nieuwsberichten over de onderliggende rapporten:
Eindrapport BENG voor grondgebonden woningen
Eindrapport BENG voor gestapelde bouw

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/Cover-BENG286.jpg

Tags