Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
22 november 2013
Lobby hoge bouwleges boekt succes: Blok gelast onderzoek
Minister Blok gaat de “betaalbaarheid en de houdbaarheid van het legessysteem” onderzoeken.

Minister Blok gaat de “betaalbaarheid en de houdbaarheid van het legessysteem” onderzoeken. Dat schreef hij eerder deze week in antwoord op vragen van PvdA-kamerlid Albert de Vries over zijn begroting.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in het aanpakken van het huidige legessysteem, waarbij omvangrijke (nieuw)bouwprojecten als melkkoe worden gebruikt door Bouw en Woningtoezicht. Iets waar NEPROM en Aedes al langere tijd tegen te hoop lopen.

Het onderzoek wordt begin volgend jaar opgestart in opdracht van BZK, VNG en Bouw- en woningtoezicht. Aanleiding voor het onderzoek zijn volgens de minister de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de omgevingswet, private kwaliteitsborging, en recente voortgang in jurisprudentie. En uiteraard het lobbywerk vanuit de branche. De NEPROM zet zich samen met Aedes in voor een eerlijker en transparanter legessysteem.

Kruissubsidiëring
De NEPROM vindt het van groot belang dat er een einde komt aan de kruissubsidiëring, waarbij zeer forse bijdragen vanuit de leges van omvangrijke (nieuw)bouwprojecten worden bijgedragen aan gemeentelijke activiteiten van geringe omvang, zoals het plaatsen van een dakkapel of een kapvergunning. Dat systeem is volgens de NEPROM niet langer houdbaar.

Bovendien komt het systeem verder onder druk te staan door de invoering van de private bouwtoets, waarbij een belangrijk deel van de werkzaamheden die nu door Bouw- en woningtoezicht worden uitgevoerd, overgeheveld worden naar de markt.

Lees ook het artikel "Tijd voor een frisse blik op het stelsel van leges" dat op 15 november in Cobouw verscheen.

Zie ook het NEPROM dossier leges

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/politici/stef-blok.jpg

Tags