Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/meysters-buiten.jpg
Nieuws
3 oktober 2013
Meyster’s Buiten finalist Duurzaamheidsprijs
Meyster’s Buiten is genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs 2013 van Utrecht2040. De prijs heeft als thema ‘succesvolle transformatie van leegstaand vastgoed’.

Meyster’s Buiten is genomineerd voor de Duurzaamheidsprijs 2013 van Utrecht2040. De prijs heeft als thema ‘succesvolle transformatie van leegstaand vastgoed’.

Meyster’s Buiten, gelegen in de Utrechtse wijk Oog in Al, behelst de transformatie van het terrein van de oude Cereolfabriek. Hier verrijzen woningen en verschillende maatschappelijke functies in en om het monumentale fabriekspand. Utrecht 2040 is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties in de provincie Utrecht, dat werkt aan een integrale duurzaamheidsstrategie voor de provincie.

De Duurzaamheidsprijs 2013 wordt uitgereikt aan de initiatiefnemer met het beste transformatieplan voor langdurig leegstaand vastgoed. In totaal hebben 16 projecten zich ingeschreven. De inzendingen waren zeer divers en betroffen zowel specifieke panden, gebieden of terreinen, als universele concepten om leegstand aan te pakken. Meyster’s Buiten is één van de drie door de jury geselecteerde finalisten.

Integrale transformatie Cereolfabriek
In Meyster’s Buiten worden oud en nieuw gecombineerd. Het monumentale pand van de Cereolfabriek zelf wordt gerenoveerd en hergebruikt. In het pand nemen meerdere maatschappelijk-culturele voorzieningen hun intrek: onder andere een school, theater, buitenschoolse opvang, café, bibliotheek en gymzaal. De Cereolfabriek krijgt gezelschap van hoogwaardige nieuwbouwwoningen, in totaal 51 grondgebonden woningen (herenhuizen en stadswoningen) en 86 appartementen.

V.O.F. Meyster’s Buiten, een samenwerking tussen Blauwhoed, Heijmans en Vorm, is ontwikkelaar van Meyster’s Buiten en pakt de transformatie gezamenlijk op met de gemeente, de provincie Utrecht, marktpartijen, omwonenden en BOEi (Nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed).

Selectie Meyster’s Buiten
Meyster’s Buiten is geselecteerd als finalist omdat het project een integrale oplossing biedt voor langdurige leegstand en zowel het Cereolterrein als de hele wijk een kwaliteitsimpuls geeft. Bovendien werken verschillende partijen (monumentenzorg, stedenbouwers, welstand en de ontwikkelaars) op een vernieuwende wijze samen in een kwaliteitsteam dat de samenhang tussen de verschillende functies versterkt. Het resultaat: een wijk die bruist en langdurig waarde toevoegt aan de stad. Met haar nominatie als finalist is Meyster’s Buiten een voorbeeld voor andere transformatieopgaven.

Winnaar dit najaar bekend
De Duurzaamheidsprijs wordt dit najaar uitgereikt tijdens de netwerkbijeenkomst van Utrecht2040. Op de website van Utrecht2040 staat meer informatie over de Duurzaamheidsprijs. Meer informatie over Meyster’s Buiten is te vinden op de projectwebsite.