Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
24 mei 2022
Minister Hugo de Jonge wil middenhuursector reguleren
De mooie speech van minister de Jonge tijdens de DVDP gaf een bitterzoete nasmaak wanneer kort daarna een lijvig boekwerk met stevige maatregelen rond de betaalbaarheid van woningen werd gepubliceerd.

​De speech van minister Hugo de Jonge op de Dag van de Projectontwikkeling was een mooie handreiking naar onze branche. Hij deelde zijn oprechte zorgen over de woningmarkt en gaf tegelijkertijd aan hoe hij door het verminderen van regels en het versnellen van processen ervoor wil zorgen dat er schot komt in de woningproductie. Het was dan ook opmerkelijk dat momenten na zijn vertrek uit de zaal de plannen van het kabinet om de betaalbaarheid van woningen te borgen, werden gepubliceerd. Een lijvig boekwerk met behoorlijk wat stevige maatregelen, waaronder regulering van de middenhuur. De NEPROM zet zich er voor in te borgen dat de investeringsbereidheid van beleggers daardoor niet geraakt wordt.

In essentie is de NEPROM het eens met het kabinet dat woekerprijzen voor bestaande woningen onwenselijk zijn. Ook zijn we het erover eens dat mensen met een normaal inkomen een woning moeten kunnen kopen of huren tegen een redelijk bedrag. Dit is dan ook de reden waarom wij niet direct negatief zijn over het programma Betaalbaar Wonen. Echter leven er ook bij ons vragen over de effecten die deze maatregelen zullen hebben op de woningproductie.

Een van de maatregelen is het doortrekken van het puntenstelsel (WWS) van de sociale huurgrens naar huurwoningen met een maximum prijs tussen de 1000 - 1250 euro. Wanneer dit niet met de nodige aanpassingen van de systematiek gebeurt, dan zal dit groot effect hebben op de aanvangshuur van een woning wat op zijn beurt weer een effect zal hebben op de businesscase van nieuwe projecten. We willen, samen met de IVBN, indringend met BZK in gesprek om te voorkomen dat de investeringsbereidheid daardoor aangetast wordt. Dan zouden we het kind met het badwater weggooien.  

Wij gaan de komende periode samen met onze leden en partners aan de slag om erachter te komen wat dit programma op korte, middellange en lange termijn zal betekenen voor de woningproductie en komen binnenkort met een uitgebreide reactie op het programma Betaalbaar Wonen.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DVDP%202022/Hugo%20-%20DVDP.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/DVDP%202022/Hugo%20-%20DVDP.jpg

Tags