Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
18 juli 2011
Na herstel terugval voor nieuwbouw in 2011
Na een goed nieuwbouwjaar 2010 verwacht de NEPROM een terugval van de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2011.
Na een goed nieuwbouwjaar 2010 verwacht de NEPROM een terugval van de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2011. In het tweede kwartaal werden slechts vijfduizend woningen verkocht, terwijl ontwikkelaars en woningcorporaties in het tweede kwartaal van 2010 nog 7.500 woningen verkochten.

Vorig jaar leek de markt voor nieuwbouw­woningen weer op te veren; over het hele jaar werden 27.000 woningen verkocht. In 2011 lijken de ontwikkelaars af te stevenen op weinig meer dan 20.000 verkochte nieuwbouwwoningen. Dat is net iets boven het rampjaar 2009, dat met 18.000 verkochte woningen voor een dieptepunt zorgde en dat het slechtste jaar is sinds in 1998 deze cijfers worden geregistreerd.

Nieuw beter dan bestaand

Opvallend is dat ontwikkelaars het laatste halfjaar een afzetstijging zien in het duurdere segment. Voorzichtig worden weer grotere en duurdere woningen op de markt gebracht en is de gemiddelde prijs van nieuw aangeboden nieuwbouwwoningen met 4.000 euro gestegen naar € 285.000. Het aandeel van de nieuwbouw in de totale woningverkopen is in korte tijd gestegen van 10 naar 20 procent, waarmee nieuwbouwhuizen steeds aantrekkelijker worden ten opzichte van bestaande woningen. Reden hiervoor is dat ontwikkelaars snel inspelen op de actuele markt. Dat gebeurt door in beperktere aantallen huizen te ontwikkelen. Projectontwikkelaars komen daarbij zo veel mogelijk tegemoet aan de beperktere financiële slagkracht van huizenkopers. Een nieuwe eengezinswoning blijkt veel geliefder dan een gemiddelde, bestaande eengezinswoning, zo blijkt uit het onderzoek.

Positief effect verlaging overdrachtsbelasting

De verlaging van de overdrachtsbelasting merkt onze sector naar verwachting pas over een half jaar. Dan werpt de verbeterde doorstroming op de huizenmarkt vruchten af. Wel verwacht de NEPROM dat de nieuwbouw al eerder profiteert van een ten goede kantelend sentiment op de woningmarkt.
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/monitor-nieuwe-woningen-zomer-2011-liggend-286.jpg

Tags