Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
6 september 2023
Natuur stikstof gevoeliger dan gedacht
Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat delen van de Nederlandse natuur gevoeliger zijn voor stikstof dan eerder gedacht. NEPROM heeft in de vakpers haar zorgen geuit over de gevolgen van deze nieuwe inzichten voor de woningbouwproductie en voor woningzoekenden.

Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat delen van de Nederlandse natuur gevoeliger zijn voor stikstof dan eerder gedacht. NEPROM heeft in de vakpers (in o.a. Vastgoedjournaal en PONT) haar zorgen geuit over de negatieve gevolgen van deze nieuwe inzichten voor de woningbouwproductie en voor woningzoekenden. De benodigde (bestemmings)plannen en vergunningen zijn namelijk lastiger rond te krijgen op basis van deze nieuwe inzichten. Zolang de bijbehorende individuele beoordeling nodig blijft, moet er volgens NEPROM door de overheid snel ingezet worden op het openbaar toegankelijk maken van beschikbare onderzoeksgegevens (passende beoordelingen), zodat die informatie hergebruikt kan worden.

Het gaat om een onderzoek over Kritische Depositie Waarden dat in opdracht van de demissionair minister voor Natuur en Stikstof uitgevoerd is. De overheid blijft inzetten op het verminderen van stikstofuitstoot en het verbeteren van het stelsel van toestemmingverlening. Ondertussen wordt door het rijk verder onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven voor de KDW en de oorzaken en impact van deze nieuwe inzichten.

Lees hier de kamerbrief over de nieuwe kritische depositiewaarden en actualisatie depositiecijfers.https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/woningbouw%20grond.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/woningbouw%20grond.jpg

Tags