Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/publicaties/ncv2013-cijfers-kantoren.jpg
Nieuws
1 november 2013
NCV 2013: Kantoorontwikkeling zakt verder weg
NIEUW Commercieel Vastgoed 2013 is de tiende editie van het jaarlijkse onderzoek van NEPROM en PropertyNL. In dit artikel worden actuele cijfers over de kantorenmarkt gepresenteerd.

Voor de tiende keer heeft de NEPROM dit jaar het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed uitgevoerd. De resultaten worden in samenwerking met PropertyNL gepubliceerd in de vorm van twee specials. Per markt verschijnen er twee artikelen: één over de cijfers, aangevuld met visie en reflectie op de betreffende markt en één over een rondetafelgesprek met vastgoedspecialisten / NEPROM-leden. De eerste special was gewijd aan de winkelmarkt. Deze special over de kantorenmarkt verscheen in oktober.

Kantoorontwikkeling zakt verder weg

NIEUW Commercieel Vastgoed 2013 is de tiende editie van het jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkeling van kantoren en winkels, dat de Neprom samen met PropertyNL publiceert.

Op 1 januari 2008 omvatte het onderzoek 790 kantoorplannen en -projecten, van ideefase tot en met in aanbouw. In vijf jaar tijd zijn daar bijna 300 nieuwe projecten aan toegevoegd. Het jaarlijkse aantal nieuwe projecten liep terug van bijna honderd in 2008 tot minder dan dertig in 2012. Het aantal annuleringen schommelt rond de negentig per jaar. Was in 2008 het aantal nieuwe projecten nog precies genoeg om dit te compenseren; in 2012 lag het aantal annuleringen
meer dan drie keer zo hoogt als het aantal nieuwe projecten.

Daarnaast zorgen de opleveringen voor een daling van het aantal ‘actieve’ plannen. Van de bijna 1100 projecten die in totaal sinds begin 2008 zijn onderzocht, is 41% geannuleerd en 27% opgeleverd. Ten opzichte van 2008 is het aantal ‘actieve’ plannen in het onderzoek meer dan gehalveerd, tot krap 350 projecten van ideefase tot en met in aanbouw per 1 januari 2013. Bijna 60% van deze projecten kwam in 2008 al in het onderzoek voor. Meer dan de helft van de projecten die in 2008 deel uitmaakten van het onderzoek, bevindt zich nog steeds in dezelfde fase als vijf jaar geleden. Het is vraag of die plannen ooit nog tot uitvoering komen.

Download het volledige artikel uit PropertyNL Magazine