Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/duurzaamheid.jpg
Nieuws
19 oktober 2022
NEPROM Commissie Duurzaamheid op Floriade
De NEPROM-commissie Duurzaamheid bracht een bezoek aan Circuloco, een paviljoen gebouwd van circulaire materialen bij Floriade in Almere.

Vier keer per jaar komen de 25 deelnemers van de NEPROM-commissie Duurzaamheid bij elkaar. Liefst op locatie. Dit keer werden ze welkom geheten bij Circuloco, een paviljoen gebouwd van circulaire materialen bij Floriade in Almere. Hans Nijman, commercieel directeur van De Realisatie, vertelde over de ups en downs van dit experiment. Als je een circulair gebouw wilt maken met lokaal 'geoogste' materialen moet je wel een beetje gek zijn. Want één ding is zeker: het bouwproces gaat niet zoals je gewend bent.

Als je werkt met hergebruikte materialen, ga je dan eerst ontwerpen, of ontwerp je al bouwend? Dat is de eerste vraag die Nijman ons voorhield. Ook de bouwlui wilden aanvankelijk eerst tekeningen voordat ze aan de slag gingen. Later draaiden ze bij en kregen ze schik in het creatief meedenken over de beste oplossingen. De bouwaanvraag werd alleen gecheckt op veiligheid, zoals brand en balustrade. De hergebruikte balken in het plafond werden dubbel gelegd om geen sterkteberekeningen te hoeven uitvoeren. Dit paviljoen fase 1.0 blijft nog twee jaar op zijn plek staan. Het succes vormde de basis voor fase 2.0, die elders op het terrein gaat worden gebouwd.

Na de rondleiding door het paviljoen en het inspirerende verhaal van Nijman, verhuisde de Commissie Duurzaamheid naar een naastgelegen laagbouw – het enige gebouwtje dat er al stond voordat de Floriade er neerstreek. Ook dat is duurzaamheid. Tijdens de vergadering keken de deelnemers uit op verschillende houten, modulaire bouwsels in een prachtige groene setting. Een inspirerende setting die gelijk toonde waar we het allemaal voor doen. Duurzaam bouwen is prachtig!

Tags