Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
21 maart 2023
NEPROM New Gen duikt de houtbouw in
We blikken kort terug op het NEPROM New Gen Spring Event bij Sawa en HOUTbaar LOFT in Rotterdam.

Het NEPROM New Gen Spring Event van 15 maart stond in het teken van (woning)bouw in hout.

Houtbouw wordt gezien als belangrijk onderdeel van de oplossing om in 2050 een 100% circulaire economie te hebben en CO2-uitstoot in lijn met de Paris Proof-afspraken drastisch te verminderen. De eerste projecten zijn op verschillende plekken in Nederland inmiddels gerealiseerd. Wanneer is houtbouw marketing en wanneer is het écht duurzaam? En wat is er nodig voor een projectontwikkeling in hout? De New Gen zocht het in Rotterdam met maar liefst 45 geïnteresseerden uit, op projectbezoek bij de mock-up van HOUTbaar (Era Contour) en het nog volop in aanbouw zijnde maar nu al meervoudig prijswinnende ‘gezondste gebouw van Nederland’ SAWA.

Kern van het succes is het hebben van een goed idee, het uitdragen van de kansen ervan en het vinden van een eindafnemer met lef. Era heeft de boute stap gezet door het ‘gewoon beginnen’ met het testen van houten huizen. Dit heeft al tot meerdere verbeterde varianten geleid. Kansen liggen er in het volledig demontabele ontwerp, het verkennen van de mogelijkheden tot terugkoop en het opzoeken van de samenwerking met corporaties om met volume woningen te realiseren. Nice developers en MEI architects & planners startten met een unsollicited proposal richting gemeente Rotterdam met een uniek groen en duurzaam ‘community’-woonconcept. Dit leidde tot een 71 meter hoge ontwikkeling van een gebouw met 109 woningen, waarvan 50% betaalbare huur, voor 90% uit hout opgebouwd, met gemiddeld 40 m2 aan buitenruimte, 800 m2 community ruimte, 600 strekkende meter bloembakken en nog belangrijker: een ontwikkeling die op dit moment wordt gerealiseerd en al bijna volledig is verkocht. 

Het spanningsveld bij bouwen in hout zit op het moment in de hoge materiaalkosten, CO2-rechten die nog niet altijd geïncorporeerd kunnen worden in de GREX en dat bouwen in hout nog niet voor alle (regulerende en certificerende partijen) partijen bekend is. Kansen liggen er bij het inspringen op lage (groene) leningen, verkoop van CO2-rechten en het aanspreken van de juiste doelgroep (zowel particulier als woningcorporaties en beleggers).

Veel dank aan de sprekers Jacco Sterkman (ERA Contour), Mark Compeer (NICE Developers) en Michiel van Loon (Mei architects & planners) en alle aanwezigen, ook voor de gezelligheid op de borrel achteraf!

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/new%20gen%20sawa.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/new%20gen%20sawa.jpg

Tags