Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/New%20gen%20tour.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/New%20gen%20tour.jpg
Nieuws
27 oktober 2022
NEPROM New Generation Citytour XL
We blikken terug op, wederom, een zeer geslaagde New Gen Citytour XL. Deze editie bezochten de young professionals de domstad Keulen.

Met een enthousiaste groep van bijna 40 vastgoedontwikkelaars, aangesloten bij de NEPROM New Generation, hebben we 2 dagen de domstad Keulen bezocht. Deze opmerkelijke zaken leerden we tijdens onze reis naar Duitsland.

Donderdag 13 oktober verzamelden veel nieuwe en bekende gezichten zich in Utrecht voor het interessante en gezellige programma van de NEPROM New Generation XL tour naar Keulen, waarbij buschauffeur André ons drie dagen lang met een glimlach naar de verschillende projectlocaties heeft gebracht. Eenmaal aangekomen in Keulen is de tour afgetrapt met een borrel onder het genot van het typische Keulse bier Kölsch. 

De Aardgas-paradox:
Nederland van het gas af en Duitsland stapt over op gas.
Vrijdagochtend heeft Carl Smeets (directeur BPD Immobilienentwicklung GmbH) een presentatie gegeven over de ontwikkeling van de Duitse woningmarkt, waarbij de nadruk lag op de verschillen tussen Duitsland en Nederland. Daar waar in Nederland geen woning meer gebouwd wordt met een gasaansluiting, wordt in Duitsland een woning aansluiten op het gas als duurzaam bestempeld en hiervoor wordt subsidie verleend. In Duitsland wordt nog ca. 25% van de woningen olie gestookt verwarmd. Een ander punt dat duidelijk naar voren kwam waren de strenge eisen die in Duitsland gesteld worden aan de gebouwen. Met name bij het vergunningstraject en tijdens de bouw. Hierdoor is de bouwtijd langer, maar dit resulteert in kwalitatief betere gebouwen dan de norm is in Nederland.

Kölner Stadtmodel, een blik naar het verleden en in de toekomst.
Na de presentatie van Carl Smeets heeft de New Generation het Kölner Stadtmodel bezocht. Het stadscentrum van Keulen is op een schaal van 1:500 getoond. De maquette heeft een oppervlakte van 12x12 meter. Rondom het stadtmodel zijn historische foto's, schilderen en plattegronden getoond van de stad. Deze laten de transformatie van de stad door de jaren heen zien en toont dat de stad nog steeds aan verandering onderhevig is. De oude stadsmuur heeft plaatsgemaakt voor een ringweg. De afstand rondom de stadsmuur die vrij kwam is (deels)bestempeld als park. Ook geeft het Stadtmodel de toekomst weer door nieuwe ontwikkelingen te verwerken, bijvoorbeeld de gebiedsontwikkeling Deutzer Hafen, welke de groep zaterdag heeft bezocht.

Afbeelding1.jpg

Stelwerk 60, de vooruitziende autoloze blik
2,5 kilometer uit het centrum van Keulen heeft BPD in 2006, op het voormalig spoorwegterrein, de autoloze wijk Stelwerk 60 ontwikkeld. De visie, de dominantie van de auto in het straatbeeld verminderen, was in die tijd bij de ontwikkeling van 450 woningen zeer ongebruikelijk. Doordat minder ruimte bestemd is voor de auto is er  meer ruimte voor groen, met als gevolg meer fietsbewegingen en meer kinderen die buitenspelen. Daarnaast bevordert dit de sociale cohesie en binding met de wijk. De visie bij de ontwikkeling van de wijk is afgelopen jaren bekroond met meerdere prijzen.

Afbeelding2.jpg

Clouth Quartier, complexe gebiedsontwikkeling midden in de stad
Op het terrein van de voormalige rubberfabriek Clouth Gummiwerke is een gemixt woon-werkgebied ontwikkeld van ca. 1.200 woningen en 500 werkplekken. Het terrein kent een mix  van monumentale gebouwen en nieuwbouw. Erg bijzonder voor deze locatie is de samenwerking tussen de commerciële ontwikkelaar (Moderne Stadt) en de gemeente Keulen. Een deel van de locatie is ontwikkeld door Moderne Stadt en 10 plots zijn middels een tenderprocedure op de markt gezet. Het is bijzonder dat Collectief Particulier Opdrachtgeverschap meerdere plots heeft ontwikkeld, een belangrijke vorm van sociale woningbouw in Duitsland.

De bouwplots zijn geheel volgens Duitse traditie strak tot de rooilijn bebouwd met blokbebouwing. Het parkeren is ondergronds, waardoor meer ruimte is voor de gemeenschappelijke binnentuin. Door het toekennen van bouwplots aan verschillende partijen heeft ieder blok een eigen uitstraling en identiteit. Dit in combinatie met de hoogwaardig ingerichte binnentuinen resulteert in een unieke en speelse woonwijk. Clouth Quartier is een bijzondere locatie waar historische gebouwen en moderne architectuur prachtig samen komen. 

Afbeelding3.jpg

Rheinauhafen, veel verharding en weinig aansluiting op de bestaande stad
Na een geslaagde avondactiviteit, gezellig eten in een Brauhaus en een avond vol muziek, stond zaterdagochtend in het teken van de gebiedsontwikkeling van havengebieden. Als eerst is Rheinauhafen bezocht. Het schiereiland Werhchen en de directe omgeving heeft lang dienst gedaan als industrierijk havengebied. In 1951 was het de belangrijkste haven in Keulen, maar verloor deze functie door de uitbreiding van andere havens. Sinds 1998 is de stad bezig geweest met de ontwikkeling van het havengebied.  Aan de ene kant werden architectonisch geavanceerde nieuwe gebouwen gebouwd op eerdere brownfieldsites, maar tegelijkertijd werden oude gebouwen zoals het "Siebengebirge" of het voormalige havenbestuur uitgebreid gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen als kantoor. In het gebied zijn in totaal 2.200 werkplekken gecreëerd en wonen ca. 1.500 mensen in het gebied. Bijzonder aan deze locatie is de 2 km lange ondergrondse parkeergarage met verkeerssystemen dat er mede op is gericht om sluipverkeer via de parkeergarage tegen te gaan. Met een hedendaagse blik op de ontwikkeling zien we dat veel is verhard en er geen openbaar groen of straatmeubilair aanwezig is. Daarnaast is er weinig aansluiting op de bestaande stad en wordt het bekritiseerd als een enclave voor de rijke lui.

Afbeelding4.jpg

Deutzer Hafen, grote industriële herontwikkeling op een uitdagende locatie
Als afsluiting hebben we een bezoek gebracht aan de havenontwikkeling Deutzer Hafen. Een industrieel havengebied van bijna 40 hectare met kenmerkende meelfabrieken die nog in de beginfase staat om getransformeerd te worden tot moderne stadswijk. De gemixte programmering omvat meer dan een half miljoen vierkante meter programma met zo'n 3.000 woningen en 6.000 werkplekken. Het gebied kent diverse uitdagingen. Bijvoorbeeld door de lagere ligging, ten opzichte van de rest van de stad, kent het terrein potentieel overstromingsgevaar. Hierdoor wordt creatief omgegaan met de openbare ruimte die bij hoog water functioneert als een uiterwaarde.

Vanaf het gebied hadden we prachtig zicht op de eerder bezochte Rheinauhafen en het oude centrum van Keulen en dat vonden we een mooi moment om een laatste groepsfoto te maken alvorens we terug naar Nederland vertrokken. 

Afbeelding5.jpg