Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
4 april 2024
NEPROM-standpunt lease of afkoop van energiesystemen
Nieuwsuur besteedde aandacht aan de lease of verkoop van energiesystemen bij nieuwbouwwoningen op 30 maart. NEPROM werd eerder bevraagd over haar visie.

Nieuwsuur heeft in een uitzending op 30 maart aandacht besteed aan de lease of verkoop van energiesystemen bij nieuwbouwwoningen. De constructie, waarbij kopers apart moeten betalen voor een energiesysteem zoals een warmtepomp, roept bij hen vragen op over de rol van projectontwikkelaars en de positie van kopers.

NEPROM is bevraagd over haar visie op deze verplichte lease/afkoop-constructie en de redenen voor het gebruik ervan door projectontwikkelaars.

Energiesystemen in nieuwbouw: kosten en keuzes
In bijna alle nieuwbouwprojecten wordt het energiesysteem verwerkt in de v.o.n.-prijs. Er zijn partijen die er vooral de laatste jaren voor hebben gekozen om dit specifieke gebouwonderdeel buiten de v.o.n.-prijs te houden en in de vorm van een lease-/huurconstructie aan te bieden. Een overweging hierbij is dat de hoge vervangings- en onderhoudskosten van geavanceerde energie- en klimaatinstallaties bij eigendom in één keer op het bordje van een huiseigenaar terechtkomen, na afloop van de garantietermijn. Door huur of lease aan te bieden krijgt de koper de keuze om de kosten te spreiden en het risico van onverwachte grote investeringen bij een gespecialiseerde partij te laten. Het is niet nieuw dat de langetermijnkostenopbouw van een lease- of huurproduct er anders uitziet dan een product dat direct wordt gekocht. Een andere mogelijke reden is dat een lagere aanschafwaarde voor de koper het verschil kan maken tussen de woning wel of niet kunnen financieren. Dit argument zal met de ruimere leennormen voor de beste energielabels sinds 1 januari 2024 mogelijk niet meer opgaan.

Transparantie en keuzevrijheid
Zoals aangegeven kan het ook voor de koper van een woning voordelen hebben om het energiesysteem te huren of te leasen. Indien de projectontwikkelaar dit aanbiedt, vinden wij dat het de keuze van de woningkoper moet zijn of hij gebruik maakt van het aanbod om te huren of leasen of dat hij de installatie wil kopen. Voor de consument moet duidelijk zijn wat hij koopt en welke kosten daaraan verbonden zijn. Dat is het geval wanneer het energiesysteem is inbegrepen in de v.o.n.-prijs. NEPROM vindt dat wanneer dit niet het geval is de projectontwikkelaar hier transparant over moet zijn en dat hij de koper goed moet informeren over voor- en nadelen en de kosten van de noodzakelijke koop, huur of lease van een energiesysteem, zodat de koper een goede afweging kan maken.​


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/warmtepomp.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/warmtepomp.jpg

Tags