Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/WoningBouw.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/WoningBouw.jpg
Nieuws
7 december 2021
NEPROM waakt over kosten kwaliteitsborging
Zowel de kosten verbonden aan het nieuwe stelsel als de in het concept opgenomen verdeelsleutel behoeven extra aandacht volgens de NEPROM.

De Regeling kwaliteitsborging voor het bouwen ligt tot en met 23 december ter inspraak. Vooral de verdeling van de toezichtkosten is van belang.

Wat vindt de NEPROM?
De NEPROM vindt dat er meer aandacht moet komen voor de kosten verbonden aan het nieuwe stelsel. Vooralsnog is er geen reëel zicht op (een vergelijkbare) daling van de leges. De NEPROM verzoekt demissionair minister Ollongren daarom een (vervolg)onderzoek te starten naar alternatieve bekostiging van leges/vth-taken. In augustus 2014 hebben ECORYS en SENZE in opdracht van BZK, VNG, VBWTN en destijds I&M al geadviseerd hierover. Het is tijd hier opvolging aan te geven.

Verder heeft de NEPROM verzocht de in het concept opgenomen verdeelsleutel (voor toezichtkosten) aan te passen. Die kosten worden namelijk per woning berekend, terwijl de werkelijke kosten bij seriematige woningbouw lager uitvallen. Daar is immers sprake van standaardisatie. Lees hier de brief.  


Tags