Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
11 oktober 2017
New Gen City Tour in Utrecht
Na de succesvolle New Gen City Tours in Rotterdam en Amsterdam bezochten 21 jonge projectontwikkelaars op donderdag 5 oktober de stad Utrecht.
Na de succesvolle New Gen City Tours in Rotterdam en Amsterdam bezochten 21 jonge projectontwikkelaars op donderdag 5 oktober de stad Utrecht. Ondanks de slechte weersvoorspellingen brak 's middags de zon gelukkig door.

De New Gen’ers bezochten op 5 oktober verschillende locaties in Utrecht. De ochtend begon bij het stadskantoor, waar ze een presentatie kregen van Tjerk van Impelen, voorlichter en woordvoerder van CU 2030. Daarna volgde een presentatie door Hans Broekman, manager planontwikkeling NS stations. Het tweetal vertelde over de ontwikkeling van het stationsgebied. Hans is sinds 2011 werkzaam binnen NS Stations, waar hij zich als manager planontwikkeling richt op planvorming rondom (ver)nieuwbouw van stations, OV-knopen en gebiedsontwikkelingen. Na een toelichting bij de maquette van het stationsgebied nam Tjerk van Impelen de groep mee voor een korte rondleiding. Tjerk is met zijn aanstekelijke enthousiasme en interessante verhalen een ideale gids om het nieuwe centrum van Utrecht te leren kennen.

Meyster’s Buiten
Met de fiets vervolgden de New Gen’ers hun tour richting Meyster’s Buiten, waar ze werden ontvangen in cultuurcentrum Het Wilde Westen. Het Wilde Westen zit in de Cereolfabriek, waar ook een gymzaal, theaterzaal, bibliotheek en basisschool zijn gevestigd. Hier kregen de New Gen’ers een lunch aangeboden en gaf Marcel Groeneweg, senior ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed, een toelichting bij de transformatie van Meyster’s Buiten; een nieuwe buurt in Oog in Al, waarvan het laatste deel in 2016 werd opgeleverd. De buurt is het resultaat van de integrale transformatie van de monumentale Cereolfabriek en haar omgeving. Co-creatie was een uitgangspunt gedurende het ontwikkelproces. Meyster’s Buiten bestaat uit industriële stadswoningen, statige herenhuizen en verschillende typen appartementen.

De Stadstuin
Na het bezoek aan Meyster’s Buiten vertrokken de New Gen’ers naar de Stadstuin in het Utrechtse Merwedegebied. Deze broedplaats voor jonge ondernemers biedt vaste werkplekken, ateliers, studio’s en open en gesloten kantoorruimtes. Netwerkvorming staat centraal. De initiatiefnemers zagen een tekort aan inspirerende werkomgevingen in Utrecht en daarom wilden ze in De Stadstuin een mix laten ontstaan van verschillende typen ondernemers, en deze met elkaar in contact brengen door het aanbieden van verschillende activiteiten en netwerkbijeenkomsten.

Edo Wiersema, mede-oprichter van de Stadstuin, vertelt dat er gebruik wordt gemaakt van leegstaande kantoorpanden van verschillende eigenaren. Marco Broekman, Architect en Urban Designer bij Marco Broekman Urbanism Research Architecture, vertelde vervolgens over de plannen voor de Merwedekanaalzone. Dit wordt een energiezuinige, duurzame en groene stadswijk. Gebruik van de fiets en openbaar vervoer worden extra gestimuleerd. De verwachting is dat de eerste bewoners in de tweede helft van 2019 hun woning kunnen betrekken.

Na het bezoek aan de Stadstuin werden de fietsen weer ingeleverd en de uiterst geslaagde tour werd afgesloten in het hartje van Utrecht met een diner in restaurant De Markt.


Presentatie Blauwhoed over Meyster's Buiten


De Cereolfabriek


Rondleiding door Meyster's BuitenPresentatie door Tjerk van Impelen over het stationsgebied


Maquette van het stationsgebied


Rondleiding met Tjerk van Impelen


Presentatie over De Stadstuin door Edo Wiersema
https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/meysters-ai.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/projecten/meysters-ai.jpg

Tags