Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/New%20Gen%20Groningen.jpg, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/New%20Gen%20Groningen.jpg
Nieuws
16 november 2021
New Gen Citytour Groningen
New Gen ging op een tweedaagse Citytour langs een aantal interessante (gebieds)ontwikkelingen in de stad Groningen. Daarbij werd ook een bezoek gebracht aan NEPRROM-prijs genomineerde Grote Markt Oost.

Na een jaar van afwezigheid was het weer mogelijk om met de NEPROM New Gen op Citytour te gaan. Aangezien niets boven Groningen gaat, was het hoogtijd om meer te leren over deze groeiende ICT-stad. Samen met 25 leden begon op 5 november het bezoek aan het mooie Groningen.

De fietsen stonden klaar voor de start van een interessant en gezellig programma.  Bij de Architecten van Team 4 werden we verwelkomd door onze gastheren Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg van De Architecten van TEAM 4 en Kristaan Capelle (eigenaar van MWPO). Als aftrap is een korte toelichting gegeven over de ontwikkelingen van de Groningse vastgoedmarkt en werd er aandacht besteed aan aardbevingsbestendig bouwen. Tijdens de Urban Expedition in Europapark hebben we verschillende projecten gepasseerd zoals De Leyhoeve, Kolenpark, Het Powerhouse Helperpark, Engels Park en het kenmerkende kantoor van DUO. Onder begeleiding van Tjalling en Kristiaan is een toelichting gegeven op deze gebiedsontwikkeling in Groningen Oost.

Het middagprogramma stond in het teken van de ontwikkelingen om en nabij de Grote Markt. Na de lunch in Goudkantoor is door de architect Stefan Prins van Powerhouse een toelichting gegeven op het gebouw Merckt. Het dakterras en de woningen zijn reeds in gebruik, maar de horeca en indrukwekkende mogelijkheden in de kelder zijn nog in ontwikkeling. Alle ontwikkelingen rondom de Grote Markt Oostzijde zijn genomineerd voor de NEPROM-prijs 2021. 

De volgende stop was de bouwplaats van het Groot handelshuis. Dit voormalige V&D warenhuis wordt herontwikkeld naar een combinatie van kantoren en een supermarkt. Samen met de MWPO ontwikkelingen Mercado en The Warehouse ondergaat ook de 'achterkant' van de Grote Markt een grote transformatie. Ondertussen is Groot Handelshuis in een vergevorderd stadium en volledig verhuurd. MWPO zorgt met deze ontwikkeling voor meer transparantie en doorkijk binnen en buiten het gebouw.  

Als laatste werden wij verwelkomd door Niek Strous (General Manager van WestCord Market Hotel) en Ivar Legue (VolkerWessels Vastgoed) in het WestCord Market Hotel. Ivar heeft ons een toelichting gegeven op de ontwikkeling van de locatie van het voormalig Scholtenhuis, het ontwerpproces en de fijne samenwerking met de Gemeente Groningen. Vanuit de rol eigenaar en hotelexploitant heeft Niek zijn ervaringen gedeeld en een rondleiding verzorgd.  

De stap naar het inchecken was zeer klein, want de overnachting was ook verzorgd in dit mooie hotel. Het diner werd vervolgens geserveerd in het Feithhuis en de avond is afgesloten met een fanatiek potje Petanque bij Boel. 

Zaterdagochtend stond het ontbijtbuffet al vroeg klaar, zodat we op tijd bij het Groninger Museum konden zijn voor een rondleiding. Het museum is opgebouwd uit verschillende paviljoens met elk een eigen architect. De verschillende concepten en bijzonderheden zijn gedurende de rondleiding toegelicht.  

De tour werd afgesloten in een rondvaartboot, waar onder het genot van een broodje de verschillende havens van Groningen voorbijkwamen. Uiteraard willen wij onze aanwezige leden bedanken voor het enthousiasme. Een bijzonder grote dank voor Kristiaan, Tjalling en Ivar voor het vrijmaken van de tijd!