Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/jan-fokkema/jan-fokkema1-286.jpg
Nieuws
31 mei 2016
Nieuwbouw als oplossing
Jan Fokkema blogt over het ZEN-programma: "Nieuwbouw wordt steeds meer onderdeel van de oplossing en steeds minder van het probleem."

Deze column van Jan Fokkema (directeur NEPROM) verscheen op 31 mei in Cobouw

Vanaf 2021 moet alle nieuwbouw minimaal bijna energieneutraal zijn. Kort door de bocht: in de woning wordt bijna geen (primaire) energie meer gebruikt voor ruimte- of tapwaterverwarming. Minimaal de helft van de gebruikte energie moet duurzaam worden opgewekt.

Vooruitlopend op de invoering doen bijna vijftig ondernemingen (ontwikkelaars, corporaties, bouwers, beleggers) binnen het ZEN-programma ervaring op met de nieuwe norm. Ze willen uiterlijk in 2017 beginnen met de bouw van woningen die aan de nieuwe eis voldoen. Nog belangrijker, zij zetten de gebruiker op één. Zij zien het als hun belangrijkste opgave woningen op de markt te brengen die de bewoner enorm waardeert.

Meer oplossing, minder probleem
ZEN krijgt al behoorlijk vaart. Ik zal u niet vermoeien met hindernissen, met de precieze inhoud van de nieuwe norm en het feit dat een nul-op-de-meter-woning niet automatisch daaraan voldoet. Belangrijker is dat het programma ons ervan bewust maakt dat de nieuwbouw steeds meer onderdeel wordt van de oplossing en steeds minder van het probleem.

Voor de meeste woningtypen is de nieuwe norm zonder noodgrepen en meerkosten onder handbereik. Hoge schilisolatiewaarden, tripleglas, zeer luchtdicht bouwen, vraaggestuurde ventilatie en pv-panelen worden de nieuwe bouwstandaard. En het ziet ernaar uit dat de hr-ketel spoedig verdrongen wordt door een warmtepompje met warmte-koudeopslag. Een doordacht ontwerp en goede zonoriëntatie zorgen ervoor dat het energiegebruik echt praktisch nul is. En desgewenst kan de woning met extra pv-panelen energieleverend worden.

Verschil maken
Veel belangrijker is echter de bewoner. Die kan door zijn keuze echt het verschil maken. Zowel voor zichzelf als voor het milieu. Dat gebeurt uitsluitend als opdrachtgevers en bouwers openstaan voor die bewoner en een woning en woonomgeving leveren, die aan zijn wensen voldoen en waar hij zich thuis voelt. Een comfortabele en betaalbare woning die het milieu zo weinig mogelijk belast.