Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
17 november 2014
Nieuwbouw kijken met vertrouwen in de toekomst
In een opverende markt, waarin groeiend vertrouwen de angst verdringt, is het prettig huizen kijken. Op zaterdag 22 november kan het weer, tijdens de vierde Landelijke Nieuwbouwdag van dit jaar.

Landelijke Nieuwbouwdag op 22 november in teken van voordelen nieuwbouw

Het aantal verkopen neemt fors toe, de prijzen zijn aantrekkelijk en de rente is historisch laag. De woningmarkt beleeft dit jaar mogelijk zijn beste jaar sinds het uitbreken van de crisis in 2008. In zo’n opverende markt, waarin groeiend vertrouwen de angst verdringt, is het prettig huizen kijken. Op zaterdag 22 november kan het weer, tijdens de vierde Landelijke Nieuwbouwdag van dit jaar. Bezoekers kunnen dan in heel Nederland rondkijken op bouwlocaties, en met aanbieders in gesprek over de grote voordelen van nieuwbouw.

“Een van die voordelen van nieuwbouw lijkt een ‘open deur’, namelijk dat alles nieuw is”, zegt Rob van der Schoot, directeur van de landelijke nieuwbouwsite Niki.nl, die de Nieuwbouwdag organiseert. “Maar dat betekent echt wel iets. Zo hoef je niets te verbouwen, zit je niet met de verouderde rommel van een ander en zijn de keuken en de badkamer die je kiest, echt helemaal jouw smaak.

Daarnaast heb je talrijke opties om jouw specifieke woonwensen te realiseren, zoals een uitbouw, een dakkapel of een andere indeling. Bij steeds meer projecten is bovendien sprake van co-creatie. Dan praat je vanaf het ontwerp mee en wordt het nóg meer je eigen huis.”

Ook financiële voordelen
Verder zitten er diverse financiële voordelen aan nieuwbouw, weet Van der Schoot. “Je energielasten zijn fors lager, vanwege de uitstekende isolatie en de zuinige en duurzame apparatuur. Ook heb je de eerste jaren nauwelijks onderhoud. Dat scheelt al heel wat. Bij sommige banken levert dit bovendien een lagere hypotheekrente op. Want als je energie- en onderhoudslasten lager zijn, is de kans groter dat je je rente en aflossing kunt betalen. Die banken belonen dit met een lagere rente.”

Nóg een financieel voordeel: al het meerwerk (zoals de keuken, de badkamer of een dakkapel) kan volledig worden meegefinancierd. Bij bestaande bouw is dat niet zo. Verder koop je een nieuwbouwhuis ‘vrij op naam’. “Daardoor zijn ook alle bijkomende kosten aftrekbaar”, aldus Van der Schoot. “Zoals de notariskosten voor de hypotheekakte, het renteverlies tijdens de bouw en de advieskosten voor de hypotheek. Bij bestaande bouw zijn bijkomende kosten, zoals de kosten voor de notaris, niet aftrekbaar.”

Ter plekke kijken: eerlijke voorlichting
Dat het weer de goede kant op gaat met de woningmarkt, is voor aanbieders een mooie stimulans om met de Nieuwbouwdag mee te doen. Dat blijft nodig, want klanten gaan nog altijd niet over één nacht ijs. “In de gouden tijd kochten mensen vanaf een tekening”, weet Van der Schoot nog. “Nu willen ze alles weten: of die woonkamer echt zo groot wordt, wat het uitzicht is, of de ligging op de zon inderdaad zo gunstig is en wat zich in de directe omgeving bevindt. Op dit soort open dagen komen ze dat allemaal te weten. Het is eerlijke voorlichting. Vooral omdat van veel projecten een modelwoning beschikbaar is. Daarin krijgen klanten echt een goed beeld.”

Van 11.00 tot 15.00 uur
De meeste projecten zijn van 11.00 tot 15.00 uur open. Maar aanbieders kunnen daarvan afwijken. Op www.nieuwbouwdag.nl staat een overzicht van de aangemelde projecten. Dit overzicht wordt in de aanloop naar 22 november steeds verder aangevuld.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/nieuwbouw-dag2.jpg

Tags