Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
27 juni 2024
Nieuwe Wet collectieve warmte
De Wet collectieve warmte is naar de Tweede Kamer gestuurd om energiekosten te verlagen en duurzame warmte te garanderen. NEPROM ondersteunt dit, maar wijst op procesproblemen het publieke belang in warmtebedrijven.

Minister Rob Jetten heeft de Wet collectieve warmte naar de Tweede Kamer gestuurd. Het belangrijkste doel van deze wet is het verlagen van energiekosten door niet langer gasprijzen als uitgangspunt te nemen, maar de werkelijke kosten, en het borgen van duurzame en betrouwbare warmtevoorziening. NEPROM ondersteunt deze doelen.

In een brief heeft NEPROM de belangrijkste gevolgen van de wet voor ontwikkelaars uiteengezet. Het gebiedsontwikkelingsproces sluit niet goed aan op de aanwijzing van een warmtekavel en de selectie van een warmtebedrijf. Daarnaast worden de duurzaamheidseisen afgestemd op het klimaatakkoord en tot 2035 vastgelegd.

NEPROM steunt ook het kritische advies van de Raad van State over het publieke meerderheidsbelang in warmtebedrijven, zoals vereist in het wetsvoorstel. Volgens diverse studies is dit niet per se de beste oplossing.​


https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/energielabelA.png, https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/energielabelA.png

Tags