Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
26 mei 2020
Online BENG-congres groot succes
Kroon op Jutphaas (Nieuwegein – LBP Sight, Vink Bouw) en Tonica en Largo (Sliedrecht – BPD) hebben de ZEN-prijs voor de door de bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wacht gesleept.

​Kroon op Jutphaas (Nieuwegein – LBP Sight, Vink Bouw) en Tonica en Largo (Sliedrecht – BPD) hebben de ZEN-prijs voor de door de bewoners best beoordeelde zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wacht gesleept. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens het online thuiscongres ‘BENG! Zo doe je dat’. Kroon op Jutphaas ontvangt de ZEN-prijs voor het project met het hoogste algemene rapportcijfer; Tonica en Largo voor het project met de hoogste waardering voor binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie.

Comfortabel wonen en een lage energierekening gaan heel goed samen, tonen deze winnende projecten aan. Je kunt als bouwbedrijf focussen op een excellente energieprestatie, maar je moet oppassen dat alle aandacht voor energie niet ten koste gaat van gezondheid en comfort. In het verleden zijn op dat punt nogal eens fouten gemaakt. Daarom heeft Lente-akkoord ZEN altijd de nadruk gelegd op èn-èn: zeer energiezuinig met de bewoner als uitgangspunt. Sinds de start van het ZEN-platform in 2015 zijn er in dat kader flink wat NOM-woningen (nul-op-de-meter) of woningen met een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0 gebouwd. Dat gaf de gelegenheid om in het voorjaar van 2019 te peilen hoe tevreden de bewoners daadwerkelijk zijn. Bureau voor Woononderzoek heeft in een enquête gevraagd naar het oordeel van de bewoners van 31 projecten met ZEN-woningen, die minimaal 9 maanden bewoond zijn. Het streefcijfer van het ZEN-platform – minimaal een 7,5 voor bewonerstevredenheid – werd gemiddeld ruimschoots behaald. Het gemiddelde rapportcijfer voor de projecten die aan het onderzoek deelnamen is een 7,9.

Twee winnaars
In de aanloop naar het BENG-congres werd bekendgemaakt welke 7 genomineerde projecten – in twee categorieën – er wat betreft bewonerstevredenheid echt uit springen. Vandaag maakten Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord ZEN en Jan Fokkema, directeur NEPROM, de winnaars bekend. Het project Kroon op Jutphaas in Nieuwegein krijgt de hoogste algemene waardering door de bewoners met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,6 en is daarmee de winnaar in de deze categorie. Indieners van dit project zijn LBP Sight en Vink Bouw. Tonica en Largo in Sliedrecht is het winnende project waarbij de bewoners het meest tevreden zijn over de aspecten binnenklimaat, wooncomfort, licht, verse lucht, geluid en energie. Dit project is ingediend door BPD.

Kroon op Jutphaas LinkedIn vandaag.png 

Tonica en Largo vandaag.png 

Over ZEN
Het ZEN-platform staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het platform is sinds 2015 het vervolgprogramma van de vier brancheverenigingen in het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw). Met ZEN stimuleren de vier partijen een kanteling in de woningmarkt waardoor energie niet langer een kostenpost is, maar juist een ‘unique buying point’.

Meer informatie
Met meer dan 900 deelnemers en drie keer drie parallelsessies boordevol informatie is het allereerste online BENG-congres een geslaagd experiment te noemen. Van alle sessies worden verslagen gemaakt en de presentaties zullen beschikbaar worden gesteld. Ook zijn de meeste sessies na afloop terug te zien op www.lenteakkoord.nl.

Eisma Bouwmedia BV is communicatiepartner van het online congres ‘BENG! Zo doe je dat’.

https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Kroon%20op%20Jutphaas%20website%20vandaag.png, https://intern.neprom.nl/Afbeeldingen/Kroon%20op%20Jutphaas%20website%20vandaag.png

Tags