Skip Navigation LinksNieuws

Nieuws
24 april 2015
Optimisme en 'menselijke maat' tijdens DVDP 2015
Het motto was 'Maak het met mensen'. De variaties op dit thema waren verrassend, inspirerend en een enkele keer zelfs ontroerend.

Waar tijdens eerdere edities van de Dag van de Projectontwikkeling 'de crisis' nog regelmatig als een schaduw boven het evenement zweefde, werd de vierde Dag van de Projectontwikkeling vooral gekenmerkt door optimisme en veel aandacht voor de menselijke maat. Het motto van de dag was 'Maak het met mensen'. De variaties op dit thema waren verrassend, inspirerend en een enkele keer zelfs ontroerend.

Het was gezellig druk in de Brabanthallen. Sterker nog: de DVDP trok dit jaar een recordaantal bezoekers. De ruim 600 deelnemers kregen een breed en inspirerend programma voorgeschoteld, dat zoals gebruikelijk begon met een plenair ochtend-gedeelte.

De zeer persoonlijke opening door Sogol Azarbad van Reflection Consultancy/CBRE (foto) onderstreepte op niet mis te verstane wijze de centrale plek van het thema 'Maak het met mensen' in het programma. Na een kort welkomstwoord van NEPROM-directeur Jan Fokkema verzorgde 'social entrepreneur' Niek van Hengel een tweede variatie op dit thema.

Breien tegen eenzaamheid
Van Hengel's onderneming Granny's Finest koppelt breiende oma's aan jonge designers. Het primaire doel is volgens Van Hengel (die zichzelf € 2000 netto per maand toebedeelt) het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen. Granny's Finest is in de basis een verzameling van 'gezelligheidsverenigingen' die al breiend de modewereld veroveren. De eerste flagship store is inmiddels een feit. Ook De Bijenkorf zal later dit jaar de truien, sjaals en aanverwante artikelen van Granny's Finest in het assortiment opnemen.

Disruptie en democratisering 
Carlo van de Weijer (TU Eindhoven, TomTom) was de tweede spreker in het ochtendprogramma. Hij pakte de zaal in met zijn scherpe analyses en zijn al even scherpe humor. Van de Weijer's thema is 'smart mobility'. In sneltreinvaart schetste hij het effect van IT (exponentiële groeicurves, terabytes aan data) op mobiliteit. Auto's zijn tegenwoordig computers op wielen. Dat heeft bijvoorbeeld een gevolg voor de manier waarop je files bestrijdt. Verkeer wordt "een zelfsturend geheel van goed geinformeerde individuen". Disruptie, digitalisering en democratisering gaan hand in hand.  

Vervolgens deelde Sander Groet zijn verhaal over de ontwikkeling van de A’DAM-toren (Toren Overhoeks) aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord. Groet verdiende zijn sporen in de entertainment branche. Hij organiseerde succesvolle festivals als Mysteryland. De stap naar projectontwikkeling werd ingegeven door persoonlijke interesse en een fascinatie voor 'observatiepunten' in grote steden. De volhardende werkwijze van de ontwikkelaars en de originele ideeën die in het concept zijn verwerkt oogstten waardering in de zaal.

Maatschappelijk kennisplatform
NEPROM-voorzitter Wienke Bodewes verbond vervolgens de uiteenlopende thema's uit het ochtendprogramma met een persoonlijke duiding: "Ga je mee met trends of kijk je vooruit? Ga je op zoek naar de 'geheimen' achter de ontwikkelingen in de maatschappij? Durf je te experimenteren? En heb je geduld?" Het gaat volgens Bodewes niet alleen om het verhogen van welvaart maar evenzeer om de menselijke component. "Zo worden we als sector een maatschappelijk kennisplatform."

Felicitaties voor Markthal/Laurenskwartier
Het ochtendprogramma werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2015 door juryvoorzitter Josja van der Veer. Zij benadrukte dat alle genomineerde projecten van bijzonder hoog niveau zijn, en dat ze allemaal een vaste plek hebben gekregen in de stad. Eén voor een passeerden de genomineerden de revue: Oostpoort, Ithaka, Meyster's Buiten. Toen vervolgens Stadstuin Overtoom werd geprezen om de unieke samenwerkingsvorm en de zeer bijzondere aandacht voor duurzaamheid ontvingen de vertegenwoordigers van Markthal/Laurenskwartier de eerste felicitaties via WhatsApp.

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/dvdp-impressie.jpg

Tags