Skip Navigation LinksNieuws

https://intern.neprom.nl/Nieuwsafbeeldingen/events/ceuvel3.jpg
Nieuws
17 september 2015
Placemakers op geslaagde Concept Circle
Op 14 september vond de vijfde NEPROM Concept Circle bijeenkomst plaats. Op de Amsterdamse broedplaats De Ceuvel stond het thema ‘placemaking’ centraal.

Op 14 september vond de vijfde NEPROM Concept Circle bijeenkomst plaats. Op de Amsterdamse broedplaats De Ceuvel stond het thema ‘placemaking’ centraal. Voorafgaand aan de bijeenkomst stapten 20 professionals op de fiets om de ontwikkelingen in Amsterdam-Noord onder de loep te nemen.

Transformatie Buiksloterham
Met een donkergrijze achtergrond van dreigende wolken als decor ging de Expeditie Buiksloterham van start. Onder leiding van Amsterdam-Noord kenner Bas van Schelven (Waterloft) vertrok de groep op vintage Velox-fietsen om het gebied te verkennen. De route liep langs diverse (zelfbouw)projecten, ontwikkelingen bij Overhoeks, renovatie in de Van der Pekbuurt en te ontwikkelen locaties in Buiksloterham. We hielden daar onder meer halt bij de Kop Grasweg, een locatie langs het IJ die ontwikkeld gaat worden door Amvest, Hurks en De Alliantie. Ontwikkelingsmanager Armand Schuurman (Amvest) lichtte er de plannen toe.


Bas van Schelven aan het woord bij zelfbouw project in Buiksloterham

De Expeditie eindigde op De Ceuvel waar de Concept Circle bijeenkomst, getiteld ‘Meet the Placemakers’ plaatsvond. Deze werd afgetrapt door Albert Herder (STUDIONINEDOTS) en Arnout Vos (De Alliantie) met een presentatie over het dynamisch masterplan Buiksloterham. Het afgelopen jaar werkten zij, in samenwerking met DELVA Landscape Architects, aan deze vernieuwende stedenbouwkundige, landschappelijke en sociale ontwikkelingsstrategie op de terreinen van Nedcoat en Air Products in het havengebied Buiksloterham. De monofunctionele industriezone moet transformeren naar een bruisend nieuw stuk stad met ruimte voor experiment. In het gebied worden circa 550 woningen en minimaal 4000 m2 werkunits en horeca gerealiseerd.

Placemakers op De Ceuvel
Na het verhaal over Buiksloterham vertelden direct betrokkenen Jeroen Apers (Jeroen Apers Architect) en Bas van Schelven (Waterloft) het verhaal van De Ceuvel. In de Crossboat, de presentatieruimte op De Ceuvel, lieten zij zien hoe het tijdelijk gebruik van een verlaten scheepswerf met vervuilde grond deze plek heeft getransformeerd tot een broedplaats en hotspot in de stad. Met een groep architecten, kunstenaars en horecaondernemers als initiatiefnemers is er een ontmoetingsplek gecreëerd waar creatieve ondernemers werkplekken hebben gevonden in op de wal getrokken woonboten.

De middag werd afgesloten met een gesprek over placemaking. Onder leiding van Erna van Holland (COB-Web Advies) concludeerden Job Keja (Skonk), Tobias Verhoeven (Synchroon) en Remco Jutstra en Charlotte Ernst (De Utrechtse Ruimtemakers) dat ‘initiatiefnemers van onderop’ en commerciële ontwikkelaars elkaar zeker kunnen versterken bij het maken van aantrekkelijke woon-werkgebieden. Door de gespreksdeelnemers werd benadrukt dat placemaking geen kunstje is dat overal met hetzelfde recept kan worden herhaald. Het betrekken van ‘lokale helden’ is cruciaal.


Crossboat op De Ceuvel

Terwijl buiten het weer inmiddels onstuimig was geworden, sloten we de middag gemoedelijk af met een lokaal biertje en een oesterzwam bitterbal in Café De Ceuvel.